Enköpings kommun jobbar för att bilda ett naturreservat av det stadsnära natur- och friluftsområdet Gröngarnsåsen-Dyarna.
Som ett led i detta vill man bygga ett uteklassrum som skolor och andra skulle kunna använda för pedagogiska övningar i naturmiljön. Klassrummet, som skulle ha en area på drygt 80 kvadratmeter plus grillplats, var tänkt att ligga på den öppna åkermarken på västra sidan om gång- och cykelvägen, strax efter det bihotell som nu håller på att byggas upp.
Men redan i våras stötte planeringen på patrull. Miljö- och byggnadsnämnden avslog bygglovsansökan och menade att den aktuella marken består av jordbruksmark som lämpar sig till jordbruksproduktion och därför inte bör bebyggas. Nämnden underströk att jordbruksmark är en begränsad resurs och avgörande för att trygga livsmedelsförsörjningen i landet, även långsiktigt.
Kommunens park- och naturenhet överklagade avslaget men har under sommaren fått ett negativt beslut även från länsstyrelsen. Myndigheten håller med kommunens miljö- och byggnadsnämnd. Jordbruksmarken längs Gröngarnsåsen ska betraktas som "brukningsvärd" jordbruksmark och länsstyrelsen menar att frågan ska ses ur ett långsiktigt perspektiv. Även om det i dagsläget inte bedöms som ekonomiskt rationellt att bruka den aktuella marken kan behovet uppstå längre fram i tiden, om vi inte längre kan importera de produkter som vi har behov av, menar länsstyrelsen.
Att överklaga länsstyrelsens beslut kommer inte att bli aktuellt, berättar kommunens skog-, natur- och friluftsplanerare Pär-Ola Borgestig. Men han är ändå hoppfull om att trots allt kunna realisera planerna på ett uteklassrum så småningom.
– Vi får se, det handlar ju om hur man tolkar lagen men vi hoppas att det ska gå lättare den dagen vi bildat naturreservatet, säger han.
Han syftar på att Enköpings kommun i sin översiktsplan pekat ut området som naturreservat och att större hänsyn då ska tas till vikten av ett rikt friluftsliv.
– Ett viktigt syfte med ett naturreservat är ju friluftslivet och vi tycker att det här är bästa platsen. Ytan har ju legat för fäfot 25-30 år, säger Pär-Ola Borgestig.
Arbetet med reservatbildningen pågår men Pär-Ola Borgestig kan inte säga någon tid för när det kan vara klart.
Beslut om kommunala naturreservat fattas av kommunen själv.