Naturreservat skapas nära stan

Ett av Enköpings kommuns mest populära naturområden ska få högre status. Gröngarnsåsen-Dyarna ska bli naturreservat. Något som en del tror att det redan är.

Så här kan det se ut när skolklasser ger sig ut till Gröngarn-Dyarna. Den här gången handlade det om fågelskådning från spången.

Så här kan det se ut när skolklasser ger sig ut till Gröngarn-Dyarna. Den här gången handlade det om fågelskådning från spången.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2024-05-27 05:00

Nyheten i korthet

  • Gröngarnsåsen-Dyarna, ett populärt naturområde i Enköpings kommun, ska bli naturreservat för att säkra dess framtida bevarande och utveckling, enligt Daniel Pettersson, enhetschef för översiktsplanering.
  • Som naturreservat kommer området att få högre status och fortsätta utvecklas för att bli mer tillgängligt, med nya skyltar och mer tillgänglighetsanpassade stigar och spänger.
  • Planer för området inkluderar en tillgänglig parkeringsplats och entré, en ny fiskebrygga och utsiktsbalkong, samt ett uteklassrum.
undefined
Himlabacken på Gröngarnsåsen ingår i det blivande naturreservatet."På sikt ska man kunna ta sig runt hela området med barnvagn och rullstol", säger Pär-Ola Borgestig, natur-, skog- och friluftsplanerare på Enköpings kommun.
undefined
Gröngarnsåsen-Dyarna är naturområdet som ska bli ett kommunalt naturreservat. Kommunen vill att det ska bli allt mer tillgängligt, även om man är beroende av rullstol eller vill ta med barnvagnen.
undefined
Himlabacken kommer att ingå i det planerade naturreservatet. Pär-Ola Borgestig är natur-, skog- och friluftsplanerare på Enköpings kommun.
undefined
En del av Gröngarnsåsen-Dyarna som är ett välbesökt naturområde.
undefined
Det blivande naturreservatet är det ljusgröna området i mitten av kartskissen.
undefined
Pär-Ola Borgestig, natur-, skog- och friluftsplanerare
undefined
Så här kan det se ut när skolklasser ger sig ut till Gröngarn-Dyarna. Den här gången handlade det om fågelskådning från spången.

Det stadsnära området Gröngarnsåsen-Dyarna, har i flera decennier utvecklats av kommunen för att bli mer och mer tillgängligt för allmänheten. Det har visat sig ge effekt. Naturområdet används frekvent, inte minst av skolor och förskolor, berättar Daniel Pettersson, enhetschef för översiktsplanering vid Enköpings kommun.

– Det är ett av våra mest populära naturområden som vi vill skydda genom att bilda ett kommunalt naturreservat och därmed kunna fortsätta utveckla området långsiktigt, säger Daniel Pettersson.

Vad blir skillnaden för allmänheten när detta blir ett naturreservat?

– Det blir inte så stor skillnad. Det kommer till en del ny skyltning. Men att det blir naturreservat höjer statusen på området och visar att det är ett viktigt naturområde. Det visar för invånarna att vi kommer att fortsätta jobba med området. Och det underlättar för oss på kommunen att jobba vidare.

Vad kommer att ske rent praktiskt?

– Den stora förändringen är att det ska bli ännu mer tillgänglighetsanpassat. Det är ett vattendrabbat område och därför kommer stigar och spänger att bli mer anpassade för dem som har svårt att gå och ta sig fram.

När får området statusen naturreservat?

– Det är en del pappersarbete, men vår ambition är att det ska bli färdigt under den här mandatperioden.

Det finns även en del kuriosa att berätta.

– Tydligen är det inte helt ovanligt att folk tror att det redan är ett naturreservat. Området har ju redan lite den karaktären, säger Daniel Pettersson.

– Dessutom är det tydligen så att det här området, som då kallades Gröngarns skog, skänktes av Kung Sigismund till staden någon gång i slutet av 1500-talet.

Vad forna tiders kungligheter tyckte om Gröngarnsåsen lär vi inte få veta i detalj, men området ha alltså rönt intresse långt tillbaka i tiden, liksom det gör nu.

Några konkreta saker kommer att ske den närmaste tiden. Samtidigt som Daniel Pettersson jobbar med naturreservatsfrågan, så jobbar Pär-Ola Borgestig på kommunens park- och naturenhet, med det som ska ske redan i år.

Det ska till exempel bli en tillgänglig parkeringsplats och med toalett under 2024. Det ska även bli en ny, tillgänglig spång med fiskebrygga, en ny utsiktsbalkong och ett fågeltorn och även en entréportal.

– På sikt ska man kunna ta sig runt hela området med barnvagn och rullstol, säger P-O Borgestig.

Det ska även byggas ett uteklassrum. Placeringen av detta är dock oklar ännu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!