Eknäs ungdomshem söder om Enköping är ett av landets 21 ungdomshem som berörs av regeringens utredning av den statliga barn- och ungdomsvården.
Men den bild som ges i media av Sis ungdomshem, med dålig säkerhet, våld, droger och bristande kompetens hos personalen, är något man sällan känner igen sig i på Eknäs.
– Vi är otroligt stolta över vår verksamhet och den vård vi bedriver, säger Alexander Pellettieri, institutionschef vid Eknäs.
På Eknäs tar man emot skolpliktiga pojkar som är mellan 10 och 16 år gamla. De är tvångsplacerade enligt lagen om vård av unga (LVU) men de är inte dömda för något brott, även om de kan ha kopplingar till kriminella nätverk.
– Vi är den sista instansen för den här målgruppen, det är en grupp barn med våldskapital, missbruk och olika diagnoser där öppenvården uttömt alla sina lösningar, säger Alexander Pellettieri.
Man jobbar med utredningar och behandlingar och på sikt är tanken att även ha en öppen avdelning med utslussning av färdigbehandlade.
Sedan två år har Eknäs en yngre målgrupp än tidigare. Men det innebär inte att arbetet blivit enklare.
– Det är fler utmaningar med de yngre, de har en hög impulsivitet och ett brett spektra av svåra diagnoser men de är ofta odiagnostiserade när de kommer hit. Vi har många incidenter men personalen är duktig på att hantera det, säger Alexander Pelletierri.
Men även barn med våldsam bakgrund är just – barn.
– På kvällen vill de ofta ha både gosedjur, nattlampa och en kram, säger Alexander Pellettieri.
Barnen på Eknäs är en extremt blandad grupp med stora skillnader i hur långt de utvecklats intellektuellt och kunskapsmässigt, det ställer höga krav på personalen.
– Våra medarbetare är duktiga och har en bred kompetens. Det kan handla om att hantera ett barn med autism som inte klarar av att en stol flyttas samtidigt som en gängkriminell använder hot och våld för att få sin vilja igenom, säger Alexander Pelettieri.
Det är en tuff arbetsmiljö och att rekrytera personal kan vara svårt. Idag har man 130 anställda men behöver bli fler.
– Det är inte lätt att hitta personal som orkar arbeta med en målgrupp där man utsätts för hot och våld i arbetet. Men vi har hittat bra personer och många har jobbat här i flera år, säger Alexander Pellettieri.
Att Eknäs har en hög beläggning och aldrig behövt platsreducera som andra hem gjort när man inte klarat av att hantera ungdomarna menar Alexander Pelettieri är ett gott betyg.
Ett problem som det pratas mycket om idag är att icke kriminella ungdomar blandas med tungt kriminella.
– I grunden är det ett lokalförsörjningsproblem. Vi har inte ändamålsenliga lokaler och dessutom kö för placeringar. Men vi försöker skilja grupperna så mycket vi kan, säger Alexander Pellettieri.
Planer finns på en expansion av verksamheten med ytterligare två behandlingsavdelningar och dagens 27 platser utökas då till 40.
– Det innebär omfattande rekryteringsinsatser som vi börjat planera för. Vi är jättenoga när vi rekryterar personal, vi vet att en enda felrekrytering kan påverka hela verksamheten, säger Alexander Pellettieri.
Utöver enskilda utredningar och behandlingar består livet på Eknäs av vanliga skoldagar för barnen.
– Vi har en hög närvaro i skolan och även om avdelningarna är låsta går eleverna fritt till och från skolan. Det fungerar väldigt bra, vi hade bara en avvikning under förra året och den personen var tillbaka inom 40 minuter. Vi har ett gott samarbete med polisen i Enköping och vi jobbar strategiskt för att barnen inte ska avvika.
På fritiden jobbar man med meningsfulla aktiviteter, som läxläsning, fotboll, gymträning och om sommaren även fiske och bad.
– Vi tar även hit olika föreningar och organisationer, som ett alternativ till resor utanför hemmet, säger Alexander Pellettieri.
Det är ett högt tryck på alla Sis ungdomshem i landet. Förutsättningarna för hemmen har förändrats i och med den våldsvåg med gängkriminalitet som samhället inte var riktigt beredd på menar Alexander Pellettieri.
Lagstiftningen har inte anpassats efter det stora vårdbehovet och den utredning som regeringen nu tillsatt gällande Sis-hemmens framtid välkomnas inom Sis.
– Det ser inte alls lika ut idag som för fem-tio år sedan. Det är jättepositivt att utredningen görs, punkterna i den gäller saker som vi uppmärksammat och efterfrågat i flera år. Jag tror att utredningen resulterar i att hela organisationen utvecklas, säger Alexander Pellettieri.