De statliga barn- och ungdomsvården ska utredas, det meddelade regeringen under måndagen.
Ungdomsvården inom Statens institutionsstyrelse (Sis) har fått kritik de senaste åren, bland annat för bristande säkerhet, våld, sexuella övergrepp, bristande kompetens och för att ungdomar som inte är våldsbenägna sätts tillsammans med grovt kriminella.
En utredning tillsätts nu för att föreslå en helt ny organisation. Vad det innebär för de enskilda ungdomshemmen är ännu oklart.
Söder om Enköping ligger ett av Sis ungdomshem, Eknäs, som tar emot pojkar med psykosocial problematik, kriminalitet och missbruk. Ett hundratal personer har Eknäs som sin arbetsplats.
Hur verksamheten påverkas av eventuella förändringar i den statliga ungdomsvården, är oklart. Verksamhetschefen vid boendet hänvisade under tisdagen till Sis presstjänst:
– Den utredning som görs förändrar inte verksamheten vid enskilda ungdomshem i nuläget. Vi arbetar på som vanligt och vår verksamhetsplan ligger fast, säger Jesper Lindberg, pressekreterare på Sis.
Nu inväntas utredningen som läggs fram i april 2025.
– Vad för konsekvenser den får vet vi inte. Det är först efter 2025 som vet vi vad som händer och då är det upp till regeringen om och hur man går vidare med utredningen, säger Jesper Lindberg.
Att det tas ett helhetsgrepp på den statliga ungdomsvården välkomnas av Sis.
– Det finns brister i verksamheterna, i lokalerna och i lagstiftningen. Vårdkedjan behöver stärkas och vår hållning är att utredningen är positiv, säger Jesper Lindberg.
Någon större oro för jobben inom ungdomsvården i framtiden om institutioner stängs ned har man inte.
– Det är erfarenhet och kompetens som lär behövas inom barn- och ungdomsvården även i framtiden, säger Jesper Lindberg.
Den fackliga organisationen vid Seko organiserar dem som jobbar inom Sis. Där har man ännu inte fått in så många kommentarer eller frågor från medlemmarna.
– Vi har ingen aning om vad utredningen kommer att visa, men vi hoppas på flertalet förbättringar för att få bättre förutsättningar för personalen att verka med vårt komplexa uppdrag, säger Frida Strandberg Landin, ordförande i klubbstyrelsen.
Att få bättre lokaler, kunna differentiera ungdomsgrupperna och få ett förtydligande av kärnuppdraget menar hon är avgörande för en kvalitativ vård.
Utanför Enköping finns även Hornö LVU-hem som också hör till Sis. Det berörs inte av översynen av den statliga barn- och ungdomsvården.