Inför sin tillståndsansökan har Skanska låtit genomföra flera marktekniska undersökningar, bland annat i syfte att ta reda på vilka föroreningar som kan finnas på platsen och om dessa i så fall kan påverka grundvattnet vid en genomborrning av leran.
Rapporten visar att det i närområdet funnits flera verksamheter som handskats med farliga ämnen. På platsen där borrningen planeras har en plantskola funnits som man misstänker använt bekämpningsmedel och i området runtomkring fanns på 1900-talet både verkstads- och varvsindustri.
– Vi har tagit prover på allt som kan finnas i området. Vi har inte hittat särskilt mycket som sakligt belägger SGI:s och länsstyrelsens oro. Det de är oroliga för har vi inte fått fram några onormala värden på. Värdena vi fått fram är normala och acceptabla, säger Richard Weimer.
Han berättar att den metod (Normbrunn-16) man planerar att använda är branschstandard och bland annat innebär att de rör som sätts ner i borrhålen är täta och förhindrar spridning av eventuella föroreningar.
– Vi har visat att det finns föroreningar från gamla verksamheter längre bort men inte där vi vill borra. Oron är att de föroreningarna har flyttat på sig men det har de inte. Skulle de göra det i framtiden så har vi täta rör, enligt en lösning som Sverige godkänt, säger han.
Richard Weimer anser att bergvärme är den bästa och mest miljövänliga energilösningen för nya kommunhuset.
Har ni någon B-plan om miljö- och byggnadsnämnden säger nej?
– Det är klart att vi har en tanke men jag vill nog invänta nämndens beslut innan jag säger något, sen får vi agera utifrån det, säger han.
Kände ni till att det här kunde bli problem när ni la anbud i upphandlingen?
– Nej, borrhål för bergvärme var en del av vårt anbud. Nu har vi ett avtal att förhålla oss till och vi kommer att leverera det vi säger i kontraktet så långt det är möjligt.
På torsdag i nästa vecka ska miljö- och byggnadsnämnden säga ja eller nej till att tillåta Skanska att borra för bergvärme.