Kommande vecka avgörs det om Skanska kan installera den bergvärmeanläggning bolaget valt för uppvärmning av det nya kommunhuset.
Skulle politikerna i miljö- och byggnadsnämnden säga ja till bolagets ansökan innebär det att man får ta upp värme ur tio stycken borrhål, 400 meter djupa vardera inne på Enavallen, mellan konstgräsplanen och D-planen.
Säger nämnden nej till ansökan måste bolaget med största sannolikhet hitta en annan uppvärmningsmetod.
Att Skanska vill placera borrhålen på intilliggande Enavallen beror på att miljö- och byggnadsnämnden redan i vintras avslog bolagets första ansökan om att få borra på den egna fastigheten, precis i kanten utanför skyddszonen. Nya kommunhuset ligger alldeles i närheten av Munksundskällans vattentäkt varifrån många Enköpingsbor får sitt dricksvatten. För att skydda vattnet är området klassat som ett så kallat vattenskyddsområde där bergvärme inte är tillåtet på grund av risken att vattentäkten ska förorenas vid borrningen.
För att få vägledning inför det nya beslutet har miljöförvaltningen bett ett antal andra myndigheter att yttra sig i frågan. Statens geotekniska institut (SGI) Länsstyrelsen i Uppsala län och Enköpings kommuns egen VA-verksamhet (vatten och avlopp) framför alla stor oro mot att borra djupa borrhål så nära som åtta meter från det inre vattenskyddsområdet.
Under Enavallen är jordlagret 20–30 meter tjockt, mestadels bestående av lera, ovanför berggrunden.
Länsstyrelsen anser att risken för sprickbildning både i berggrund och lera är stor då det planeras borras så djupt som 400 meter. Dessa sprickor skulle kunna fungera som spridningsvägar av förorenade ämnen och läckage av det köldmedium som ska användas i anläggningen, menar man.
Tidigare har det i området funnits olika verksamheter som lämnat efter sig en del föroreningar. Det är dessa som myndigheterna är rädda kan spridas vid en genomborrning av marklagren. Skanska tar också upp föroreningarna i sina rapporter men gör inte samma tolkning av riskerna.
SGI menar att det generellt är olämpligt att borra igenom naturligt skyddande lera ovan grundvattenförekomster i områden där förorenade ämnen kan förekomma. Man uppmanar kommunen därför att noggrant utvärdera riskerna som den planerade bergvärmeinstallationen kan medföra. SGI anser också att Skanska behöver komplettera sin ansökan med fler riskbedömningar än de som redan gjorts.
Det faktum att det inte finns någon reservvattentäkt för Enköpings dricksvattenförsörjning oroar kommunens VA-avdelning, som menar att situationen därför är mycket sårbar. "Om en förorening sprids till grundvattnet kan det i värsta fall resultera i en förstörd vattentäkt. Då reservvattentäkt saknas i dagsläget skulle konsekvenserna bli förödande för VA-abonnenterna och kommunen".
Om tillstånd ska beviljas måste det ställas höga krav till på tillräckliga skyddsåtgärder, menar samtliga remissinstanser.
Kommande vecka ska miljö- och byggnadsnämnden avgöra frågan. Ordföranden Magnus Hellmark (C) säger till EP att förvaltningen nu jobbar med att ta fram ett förslag till nämnden.
Vad tror du om beslutet?
– Jag har ju inte fått alla detaljer ännu men ska jag resonera utifrån försiktighetsprincipen så skulle jag säga att detta nog inte är en bra idé, säger han.
Han menar att det finns andra uppvärmningslösningar att tillgå. Exempelvis finns fjärrvärmeledningar ute i Kungsgatan.