Onsdagens beslut att ge Vi Invest fortsatt option på hotellbygge i stattgropen, och en ny för bostäder vid Stockholmsvägen, välkomnas av Martin Hosseini.
– Ja, verkligen. Vi har hållit på så länge nu så det känns förstås jättebra att vi får fortsätta, säger han.
Att ett markanvisningsavtal nu blivit två och att bostäderna ska byggas på en annan tomt har han egentligen inga problemen med, även om det inte var så bolaget tänkt från början.
– Politiken ville ju inte ha en så stor exponering mot Westerlundska gården och då fick vi ändra oss. Vi hade en del diskussioner fram och tillbaka innan vi landade i denna lösning. Nu tycker jag det blir en bra lösning för oss, säger han.
Har ni tidigare erfarenheter av att bygga och äga rena bostadsfastigheter?
– Nej, det har vi inte någon annanstans. Men det blir ingen stor skillnad, kanske till och med enklare, säger han.
Är det en bra tidpunkt att dra igång det här nu, när andra hotelletableringar avvaktar?
– Vi har vana av att bygga i sämre tider,. Det kan till och med vara bra eftersom det kan bli billigare då fler byggföretag kämpar om jobben. Sen ska vi komma ihåg att vi inte ska bygga nu. Om två år är det planerat att vi ska dra igång, då är konjunkturen på väg tillbaka. Om fyra år när hotellet är klart är vi ute ur lågkonjunkturen, säger Martin Hosseini.
Ända sedan 2020 har Vi Invest-koncernens årliga resultat visat röda siffror, 42, 50 respektive 27 miljoner back de senaste tre åren, vilket har gjort att det egna kapitalet har minskat. Vid senaste årsskiftet hade koncernen drygt 237 miljoner i eget kapital, en minskning från året innan med 28 miljoner.
Ingen oro för att ni inte ska klara ekonomin?
– Det här är pandemiåren och vilka hotellföretag hade bra siffror då? Vi har fått ta av kapitalet och gått back men det viktigaste är att vi har klarat det. Och det finns fortfarande pengar i kassan.
Martin Hosseini säger att bolaget aldrig skulle ha stått på sig för att få de två nya markanvisningarna om man inte hade trott att man skulle klara båda projekten.
Vad hotellbygget kommer att kosta kan han inte säga idag. Det förändrade läget gör att den förra planeringen måste formas om även om antalet hotellrum kommer att bli ungefär detsamma som i den tidigare planeringen, alltså drygt 100 stycken.
Han räknar dock med att låna pengar för byggnationerna och säger att bolaget har en bank i ryggen.
– Jag tror inte det blir svårt att få lån. I och med att vi tror på det så tror finansiärerna också på det, säger han.
Redan i vår måste Vi Invest redovisa en finansieringsplan och projektets ekonomi för Enköpings kommun. Det kravet kom från Nystart Enköping under onsdagens möte i Plan-, mark- och exploateringsutskottet och antogs enhälligt av övriga partier.
Under den närmaste tiden har Vi Invest inga andra nybyggnationer på gång, något som underlättar på olika sätt.
– Det gör det ju, men samtidigt kommer vi ju inte att vara igång med hotellet i Enköping förrän i början av 2026, så man vet ju inte vad som hänt i övrigt då, säger Martin Hosseini.
Vi Invest är moderbolag till två helägda dotterbolag, som i sin tur har nio helägda dotterbolag där Fastighetsbolaget i Enköping AB är ett. Vi Invest deläger också ytterligare ett bolag som i sin tur har fem helägda dotterbolag.
Vi Invest ägs av Martin Hosseini och Jounan Abboud.