Beskedet: Vi Invest kan fortsätta sina hotellplaner

Hotellföretaget Vi Invest får förnyat förtroende av politikerna och kan nu fortsätta planera för sitt hotell i stattgropen. Men beslutet var inte enigt och under mötet dök det upp en nyhet gällande tomten för bostäderna.

Ulrika Ornbrant (C)

Ulrika Ornbrant (C)

Foto: Andreas Segersköld

Enköping2023-10-11 13:24

Under plan- och exploateringsutskottets sammanträde på onsdagsförmiddagen fick ledamöterna reda på att det upptäckts en markförorening på fastigheten vid Stockholmsvägen, som Vi Invest erbjudits för de bostäder som från början var tänkta att byggas på stattomten.

Ett omskrivet markanvisningsavtal som innefattar en fördjupad markundersökning för den fastigheten presenterades därför för ledamöterna.

Det beskedet blev droppen för Nystart Enköping som röstade emot förslagen.

– Nu har det gått för långt, tycker vi. Med tanke på den långa tid som gått och de utredningskostnader som kommunen redan stått för är det inte rimligt att även bekosta en sanering för att bolaget ska kunna bygga där, menade Anders Wikman.

Även Socialdemokraterna röstade emot de två markanvisningsavtalen, något som partiet aviserat tidigare.

– Vi är besvikna förstås, hade hoppats på att få med ytterligare ett parti på vår linje, sa Linda Johansson.

Fyra ledamöter (C, M, KD och SD) röstade för att ge Vi Invest de nya markanvisningsavtalen. Tre (Nystart och Socialdemokraternas två ledamöter) röstade emot. Med en rösts övervikt vann alltså förslaget som innebär att Vi Invest under två år ensamt får förhandla med kommunen om hotellbygge i stattgropen och bostadsbyggande på fastigheten vid Stockholmsvägen.

– Det är den typen av hotell som vi behöver. Det har vi varit överens om länge och det står jag fast vid. Vi Invest är de vi förhandlat med och nu fortsätter vi med det. Det känns bra, sa Ulrika Ornbrant (C), utskottets ordförande.

Vad säger du om nyheten om markföroreningen?

– Det har vi nu lagt in en passus om i avtalet. Det kommer att hanteras där, det är jag inte orolig för, säger Ulrika Ornbrant.

Hur stor markföroreningen är är inte klart. För att ta reda på det behöver en fördjupad undersökning göras. Den passus i avtalet som Ulrika Ornbrant pratar om innebär att det är kommunen som ska stå för utförandet och kostnaden innan Vi Invest får börja bygga.

Att det är så förklarar planchefen Patrik Holm.

– Kommunen ska sälja tomten till Vi Invest. För att få ut ett marknadsvärde förutsätter ju det att det går att bygga på den. Så det är inget konstigt att kommunen sanerar sin egen tomt innan vi säljer den vidare. Så gör vi alltid, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!