Det råder delade känslor kring kameraövervakning i samhället. En del ser det som en trygghet att kamerorna finns. Andra känner sig övervakade. Oavsett om det är i kollektivtrafiken, apotektet eller matbutiken finns det ofta ett vakande öga.
– Jag tycker kameraövervakning är bra. Frågan är om det är värt kostnaderna? Och det är intressant, för kanske finns andra saker man skulle lägga pengarna på istället. Och det blir än mer komplicerat om man väger in immateriella kostnader som integritet och såna saker, att man inte ska behöva bli övervakad, säger Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet som forskat på kameraövervakning.
Det finns ingen exakt statistik över hur många kameror som används för övervakning i Enköping. Polisen har övervakningskameror på platser som är brottsutsatta i Enköping. Även butiker, restauranger och många andra verksamheter har valt att montera upp kameror, både som avskräckande och för att få bevis på film när brott begås.
Myndigheter och andra som utför uppgifter av allmänt intresset, till exempel aktörer inom privat hälso- och sjukvård och privat skolverksamhet, behöver tillstånd om de ska kamerabevaka en plats dit allmänheten har tillträde.
Hur vanligt det är med kameraövervakning i Enköping?
– IMY tog över ansvaret för kamerabevakning den 1 augusti 2018, innan dess ansvarade Länsstyrelsen. Äldre tillstånd finns därför inte registrerade hos IMY. Just nu har vi fem stycken aktörer som sökt och fått beviljat tillstånd i Enköpings kommun som lyder under tillståndsplikten, säger Manne Leffler, Intigretetsskyddsmyndigheten (IMY).
För att det ska vara tillåtet att bevaka butiker och restauranger behövs inget tillstånd, de måste istället först göra en intresseavvägning där behoven av att bevaka platsen vägs mot intrång i människors personliga integritet.
Har en butik till exempel satt upp en bevakningskamera i syfte att förhindra snatteri, får de inte använda kameran för annat, som att kontrollera anställda eller städare.
Så finns det någon plats i samhället som är garanterat fri från övervakning?
– För varje plats får man göra en avvägning mellan integritetsintresset och bevakningsintresset och följa reglerna i GDPR och kamerabevakningslagen. Det går därför inte att säga generellt, säger Manne Leffler.
I Enköping har polisen sett goda resultat och önskar att fler övervakningskameror kommer finns i framtiden. Förutom att utreda brott med hjälp av material från övervakning, finns ett brottsförebyggande syfte. Svensk forskning har dock visat att just våldsbrott inte minskat vid kameraövervakning, vilket tros bero på att sådana brott begås när gärningsmannen inte tänker lika rationellt – utan är mer känslomässigt påverkad.
– Övervakningen minskar brottsligheten. Inte på alla platser och typer av brott, men i genomsnitt en brottsminskande effekt. Det är den tydligaste positiva delen med kameror. Pratar man om känslor, som otrygghet, så är det mindre tydligt i forskningen. Men verkar som att det inte har någon större effekt på otryggheten. I viss mån så beror det på att vanligt folk tänker inte på att kamerorna sitter där. Eller inte vet om att de sitter där. Många var emot kameraövervakning för 20 år sedan. Det motståndet finns knappt längre, säger Manne Gerell.