Polisens övervakningskameror i Enköping har varit i drift sedan förra sommaren.
Vad har kamerorna gett det här året?
–Det är svårt att mäta resultatet vad gäller det förebyggande syftet. Men ett konkret exempel inom brottsutredning var händelsen intill Stora torget, där en man i 20-årsåldern dömdes till fängelse för ett knivdåd, säger Petter Höglund på Polisen Enköping-Håbo.
I fallet fanns ytterligare en misstänkt gärningsman, men med övervakningskamerans film från platsen kunde det bevisas att han inte höll i kniven – och kunde frias.
Övervakningen började på Lillsidan, mellan E18 och Enköpings centrum. Skyltar sattes under förra sommaren upp i bostadsområdet och på Västerleden som visade att området är övervakat med fast kamera.
– Sedan kom det upp kameror i centrum och vid Coop-butiken, säger Petter Höglund på Polisen Enköping-Håbo.
Ingen bevakar i realtid vad som händer via kamerorna men de är till nytta när polisen har en pågående situation, eller i efterhand när ett brott ska utredas. Det kan vara allt från att se signalement och registreringsnummer, till flyktvägar.
Och det finns en händelse där en man tog bilen till Coop och anmälde att han blivit bestulen på sin motorcykel?
– Ja när vi gick igenom övervakningsbilderna visade det sig att mannen ljög om stölden.
Kommer det fler kameror framöver?
– För att kunna förhindra, utreda och lagföra så har vi ett önskemål om att få kameror vid resecentrum. Där finns det mycket folk och risk för ordningsstörningar. I Bålsta har vi precis fått allt klart i centrum, som nu är täckt med kameror. Där väntar vi på att det ska bli övervakning i Mansängen, i närheten av centrum.
Det är inte lokalpolisen som beslutar var nya kameror ska placeras, det bestäms centralt inom polismyndigheten.
– Vi är jättepositiva för vi vet att kamerabevakning är effektivt, både när det gäller det förebyggande men också rent operativa när det händer nånting, sa nyligen Petra Lundh, rikspolischef, till TT.
Hon konstaterar att förslaget innebär att polisen ska sätta upp ytterligare 2 500 kameror kommande år över hela landet, utöver de 2 500 som ska vara på plats redan detta år.
Det finns redan planer på var man vill placera kamerorna framöver.
– Tanken är att det ska vara på strategiskt viktiga platser där vi vet att det begås mycket brott, och sen ska vi försöka få en så täckande yta som möjligt, menar Petra Lundh.