Det blir stora förändringar i det kollektiva resandet i Enköping från den 13 juni, med nya resvägar, nya bussar och nya tidtabeller.
Planeringen för det nya stadsbusslinjenätet har pågått i flera år och medborgarna har fått säga sitt vid olika medborgardialoger.
– Många upplever att det nuvarande busslinjenätet är svårt att förstå, med många olika linjer och tidtabeller. Det kom fram under dialogerna, säger Annette Öqvist, projektledare vid Region Uppsala.
Tanken med det nya busslinjenätet är att det ska bli enklare att resa, med rakare busslinjer. Resecentrum och Gustav Adolf plan är knutpunkterna där man kan byta till regionbuss eller mellan stadsbussarna.
Det nya stadsbusslinjenätet är uppbyggt på tre linjer som körs i båda riktningarna.
Linje 21 från Pepparroptsbadet via Bergvreten, järnvägstationen och Gustav Adolfs plan till Fagerudd.
Linje 22 från Åkerbygatan via Romberga, stationen, Westerlundska gymnasiet och Gustav Adolfs plan till lasarettet och Gröngarn.
Linje 23 från Varggatan via Fanna, stationen, Romberga till Gustav Adolfs plan.
Tidtabellerna är inte helt klara än men på ul.se finns en testplanerare där man kan se hur tabellerna kommer att se ut i höst, sommartid är trafiken lite glesare.
– Bussarna kommer att gå i 30 minuterstrafik mellan 05.00 och 23.00, säger Annette Öqvist.
På önskemål från allmänheten kommer det gå fler sena turer kvällstid under helgerna än idag.
Mjuka linjen (linje 216) försvinner helt när det nya stadsbusslinjenätet införs.
Enköping är den andra orten, efter Uppsala, i länet som får stadsbussar. Det är gröna elhybridbussar med planlösning anpassad för korta resor i stadsmiljö och med wifi ombord.
– De har en mer öppen lösning och ett bättre flöde genom bussen. De är tillgänglighetsanpassade och lättare att kliva av och på, det blir enklare att exempelvis rulla in en barnvagn i bussen, säger Annette Öqvist.
Även hållplatserna tillgänglighetsanpassas och flera stora ombyggnader görs längs gator och torg för de nya busslinjerna.
– Det är mycket nytt och i nuläget går vi ut med information på webben. Under lanseringsveckan i juni kommer personal att finnas på plats för att hjälpa resenärerna. Vi planerar för en invigning den 13 juni, säger Annette Öqvist.
Det nya busslinjenätet körs på uppdrag av regionen. Kostnaden för det beräknas bli dubbelt så hög som dagens kostnad som ligger på mellan tio och tolv miljoner kronor per år.