– Det är klart att vi fått vatten på vår kvarn. Vi har aldrig gillat valfrihetssystemet och förra året yrkade vi att det skulle avvecklas, säger Solweig Sundblad, vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
På samma möte som nämnden tog beslutet att polisanmäla och säga upp avtalen med Continuum och Allas vård och omsorg (AVO) bestämdes också för att inte ta in några nya privata utförare, utan göra ett uppehåll i användandet av det så kallade LOV-systemet (lagen om valfrihetssystem), i väntan på att frågan ska utredas.
Som EP berättat är bakgrunden att kommunens vård- och omsorgsförvaltning hittat allvarliga systematiska brister hos företagen.
Kommunalrådet Jesper Englundh (S) går så långt att han kallar företagen för kriminella.
– Det gör jag utifrån det förvaltningen kommit fram till och som presenterats. Vi har länge påtalat risken med välfärdsbrottslighet bland privata utförare och nu ser vi det svart på vitt, säger han.
Båda Socialdemokraterna är mycket nöjda med att LOV-systemet pausas. Jepser Englundh tror inte att det kommer att vara möjligt att starta upp det igen.
– Det är Moderaternas sätt att rädda sig ideologiskt. Finns det nu välfärdsbrott här så blir det väldigt svårt att återetablera sig med förtroende. Likaså blir det svårt för kommunen att upprätta rutiner som är så pass trovärdiga att vi inte riskerar mer välfärdsbrott, säger han.
Att ta tillbaka brukarna i egen regi ser Solweig Sundblad som självklart och helt i partiets linje.
– Vi ska inte riskera våra äldres liv och hälsa, de är värde så mycket mer. Det måste finnas en kontinuitet för dem, menar hon.
Moderaterna släpper dock inte sitt mål om att kunna erbjuda valfrihet till kunderna. Men man måste då hitta ett vattentätt system där de privata utförarna kan kontrolleras bättre, menar Bitte Myrsell, nämndens ordförande.
– Så länge vi inte har ett säkert system ska vi inte ha LOV. Vi har ett stort arbete att göra för att få kontroll och under den tiden måste vi pausa och ta tillbaka brukarna i egenregi. Det kan ta ett år kanske, säger hon.
Är det här ett misslyckade för valfriheten?
– Nej. Det är nu det är ett misslyckande, när vi inte kan låta folk välja vilken utförare de vill ha. Det är inte alltid det är bäst att kommunen driver hemtjänst. Men det kräver ett idiotsäkert system, säger Bitte Myrsell.