Varje år när en ny kull ska ta studenten, så skapas ofta ett hål i kassan för många familjer. Balklänningar, kostymer, frisör är några exempel. Kostnaden för studentmössan kan stiga till stora summor. Det talas om ett par tusen kronor för att få den utformning som många studenter väljer och att elever jobbar extra för att har råd med studentmössan.
EP:s krönikör Charlotta Hemlin skriver att studentmössan "Inte bara är en huvudbonad. En studentmössa är en symbol, laddad med minnen, traditioner." Hon skriver vidare "All heder åt de gymnasieskolor som beslutat ge sina elever studentmössor i avskedspresent". Tanken är att alla ska få en studentmössa, även om familjen inte har råd att betala för den.
Men det är inte rätt väg att gå tycker Daniel Hellström, rektor på Westerlundska gymnasiet.
– Vi känner till den här frågan och förstår den. Men vi har absolut inte ekonomi att erbjuda 400-500 elever mössor som i billigaste fall kostar 500 kronor. Vi tycker inte det är skolans ansvar, säger han.
– Vi kan inte arrangera saker som kostar pengar för eleverna. Det är inte vårt uppdrag. Vi kan inte kliva in som medarrangör för då blir man samtidigt ansvarig. Men vi försöker uppmana eleverna att använda samma kläder mer än en gång under studenten och att ha sköna, och kanske mindre dyra skor, så att de inte får skavsår. Elever lyssnar dock inte jättemycket på moralpredikningar från oss.
Skolledningen försöker angripa problemet på andra sätt.
– Vi har under de senaste fem åren tagit bort en del inslag vid mösspåtagningen, för att på så vis kapa kostnader för studenterna.
– Det andra vi gör är att förbjuda alla mössförsäljare tillträde till skolan. Vi kan inte förbjuda privata aktörer att fånga in eleverna, men problemet är att de lockar eleverna att göra mössbeställningar som i slutänden blir dyrare än det kanske var tänkt. Vi vet att det blir väldigt kostsamt och att eleverna faller för masspåverkan.
Skolledningen för en dialog med studentkommittén.
– Vi försöker uppmuntra eleverna att våra återhållsamma och vi föreslår dem att skanna marknaden efter billigare alternativ på mössor.
Att studenten har en stark tradition gör det hela svårt, enligt rektorn.
– Det är en dag som alla kommer att minnas livet ut. Men det finns ändå en smärtgräns för vad saker får kosta, tycker Daniel Hellström.