Många brister bakom översvämningen i Älvdansen

Ett samspel mellan brister och svagheter. Så beskrivs översvämningen i Älvdansen i februari. Men om Enköpings kommun ska stå för notan för de förstörda bilarna är fortfarande oklart.

Bakom ryggen på Danielle Littlewood (t.f förvaltningschef) går Skvalbäcken där vattnet steg över kanterna och bidrog till att Älvdansen översvämmades.

Bakom ryggen på Danielle Littlewood (t.f förvaltningschef) går Skvalbäcken där vattnet steg över kanterna och bidrog till att Älvdansen översvämmades.

Foto: Anette Östlund

Enköping2024-07-05 05:00

Nyheten i korthet

  • Översvämningen i Älvdansen i februari orsakades av ett samspel av olika brister och svagheter, enligt en rapport från konsultbolaget WRS.
  • Elva bilägare har skickat skadeståndskrav till Enköpings kommun, efter att deras bilar skadades i översvämningen. Kommunen kan komma att ersätta självrisker för försäkringsbolag som redan betalat ut ersättningar.
  • Danielle Littlewood, tillförordnad förvaltningschef för Enköpings kommuns samhällsbyggnadsförvaltning, säger att kommunen behöver dra lärdom av händelsen och anpassa samhällsplaneringen till klimatförändringarna.

– På något vis är kommunen skyldig men omfattningen kommer våra försäkringskonsulenter ge oss råd om, säger Danielle Littlewood, tillförordnad förvaltningschef för Enköpings kommuns samhällsbyggnadsförvaltning.

Elva bilägare har skickat sina skadeståndskrav till kommunen. Deras bilar skadades i olika grad av det vatten som fyllde vissa gator i Älvdansen under natten till den 17 februari i år. Många försäkringsbolag har redan ersatt bilägarna och i de fallen handlar det i så fall om att kommunen ska ersätta deras självrisker.

För att få en oberoende utredning av orsakerna till översvämningen har kommunen anlitat konsultbolaget WRS, som bland annat arbetar med att bistå olika aktörer i skyfallsfrågor. Nyligen kom deras rapport.

undefined
Vallen mot naturmarken precis norr om Älvdansen räckte inte till när vattnet steg. Exakt denna del av vallen saknades dessutom eftersom den använts till uppställningsplats för entreprenadmaskiner under byggtiden. Nu är vallen återuppbyggd.

EP har läst delar av utredningen som konstaterar att det inte finns någon enskild förklaring till det som hände utan att det istället handlar om ett samspel mellan olika brister och svagheter. Översvämningens omfattning och konsekvenser hade kunnat bli annorlunda om någon av de bakomliggande faktorerna varit annorlunda, skriver man.

Här är några av omständigheterna som sammanföll:

  • Vädret med plötslig snösmältning gjorde att vattennivån i Skvalbäcken steg hastigt under natten till den 17 februari. Bland annat beroende på att natur- och åkermarken norr om området inte kunde ta upp vattnet på grund av tjälen.
  • Löv och skräp följde med vattnet och satte igen rensgallren till kulvertarna nedströms.
  • Jordvallen längs Vanadisvägen, i norra delen av området, var inte tillräckligt hög och saknades på en del av sträckan och kunde därför inte hålla emot vattnet norrifrån.
  • Vallen längs Skvalbäcken och den nya cykelvägen i väst var också för låg för att hålla emot den stigande vattennivån.
  • Dagvattenbrunnar i bostadsområdet var igensatta av is och snö men om detta också bidrog till översvämningen har WRS inte kunnat avgöra.
undefined
Vissa gator i Älvdansen fylldes med vatten och många bilar fick vattenskador. Räddningstjänsten beskrev området som en sjö där det inte räckte med gummistövlar för att gå torrskodd.

WRS listar ett antal bidragande faktorer som man tycker ger en fingervisning i ansvarsfrågan. Enligt EP:s uppfattning pekar samtliga faktorer mot kommunen.

Området runt Älvdansen har exploaterats ända sedan 50-talet och vatten som rinner från dessa hårdgjorda ytor till Älvdansen har uppenbart påverkat översvämningsproblematiken, menar WRS.

Det påpekas att kommunens ansvar att utreda markens lämplighet i detaljplaneläggningen är stor. Utifrån det material WRS tagit del av har man inte kunnat bedöma om marken ansågs lämplig för bebyggelse eller om lämpliga åtgärder och planbestämmelser infördes under arbetet med detaljplanen för Älvdansen.

Även ansvaret för dagvattensystemets utformning, drift och underhåll, förebyggande åtgärder som jordvallens dimensionering, rensning av galler och dagvattenbrunnar faller på kommunen.

Som EP berättat tidigare vidtog kommunen en del åtgärder direkt efter översvämningen. Bland annat byggdes vallen upp något högre än tidigare. Att den saknats på delar av sträckan berodde på att den delvis varit bortgrävd under byggtiden, och använts för uppställning av entreprenadmaskiner.

– Vi har lärdom att dra av det inträffade. Samhällsplaneringen behöver klimatanpassas. Tills vi fått fram hållbara lösningar med till exempel dammar som fördröjer vattnet norrifrån får vi jobba med vallar och liknande. Sen måste vi förbättrar driftsrutiner så vi blir mer robusta och kan motverka kriser som denna, säger Danielle Littlewood.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!