Sju spolbilar räddade Älvdansen

Sju spolbilar jobbade under flera timmar under natten mot lördag med att pumpa vatten från gatorna i Älvdansen i Enköping.

Flera gator i Älvdansen svämmades över. Här en läsarbild från  Vanadisvägen.

Flera gator i Älvdansen svämmades över. Här en läsarbild från Vanadisvägen.

Foto: Läsarbild

Enköping2024-02-19 17:00

Räddningstjänsten fick flera larm men när räddningsledaren Hans Granholm kom till Älvdansen vid tre-tiden var det inget hans organisation kunde göra. Gatorna var fyllda med vatten och många bilar på väg att dränkas. 

– Det var en sjö, det räckte inte med gummistövlar. Det var alldeles för stort för oss. Vi har inte den utrustning som behövs i såna här situationer, säger Hans Granholm.

Han kontaktade den tjänsteman vid Enköpings kommun som hade beredskap. Den gångna helgen var slutet på Cajsa Möllers så kallade TIB-vecka (tjänsteman i beredskap).

– Jag ringde direkt till snöjouren, det är de som har jour på sånt här. De var redan ute och kollade runt. Det var även mycket vatten vid Bahcohallen och i övriga Myranområdet, berättar Cajsa Möller, som blev den som styrde upp alla insatser som behövde göras.

Vattendjupet i Älvdansen bedömdes till 60–70 centimeter på sina håll. 

– Jouren ringde in pumpbilar. Vi hade tur att få tag på sju stycken som åkte fram och tillbaka och tömde hela natten, säger Cajsa Möller.

Vattnet tömdes i en damm vid Österleden.

Framåt morgonen hade spolbilarna lyckats få bort det mesta men natten mot söndagen började vattnet stiga på nytt. En vall mot Skvalbäcken, som rinner i västra delen av området, som byggt under första natten kunde inte hålla emot och behövde åtgärdas.

Tidigt på söndagsmorgonen ringde Cajsa Möller SOS i Västerås för att få deras hjälp att pumpa bort det sista.

Isproppar i dagvattenbrunnarna, tjäle i marken och regnet som föll på fredagen var kombinationen som orsakade översvämningen.

Räddningstjänsten i Enköping och Håbo har inte den här typen av pumpar som skulle ha behövts för att kunna hjälpa till. 

– Vi har bara släpsprutor, alltså de vi släcker bränder med och de tar stryk av sånt här vatten som innehåller grus, säger Hans Granholm.

Samhällsviktiga delar som elstationer och sjukhus har man beredskap för men inga större katastrofer.

– När det är så här kan vi inte göra så mycket. Det vi kan göra är att ta hjälp av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), de har depåer med utrustning men det kan ta ett dygn att få fram det, säger han.

Hans Granholm lyfter problemet som uppstår när stora ytor har hårdgjorts och marken inte kan suga upp vattnet.

– Det saknas avrinningsytor. Var ska vattnet ta vägen? Vad skulle vi till exempel göra om det blir jättemycket nederbörd nu när det är fruset och vi kanske får Korsängsfältet översvämmat, frågar han sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!