Polisen la ner hemtjänstutredning – fick för dåligt underlag

Enköpings kommuns polisanmälan mot Allas vård och Omsorg var så torftig att förundersökningen fick läggas ner. Men nya uppgifter har kommit in. "Vi får se vad de innehåller", säger utredaren Björn Sidenhjärta vid polisens bedrägerigrupp i Uppsala.

Förundersökningsledaren Björn Sidenhjärta berättar att den polisanmälan som Enköpings kommun gjorde mot Allas Vård och Omsorg var för bristfällig för att kunna utredas. Nu har han dock fått in ny information och ska titta på fallet igen.

Förundersökningsledaren Björn Sidenhjärta berättar att den polisanmälan som Enköpings kommun gjorde mot Allas Vård och Omsorg var för bristfällig för att kunna utredas. Nu har han dock fått in ny information och ska titta på fallet igen.

Foto: Polisen/EP arkiv

Enköping2024-06-25 17:00

Som EP berättat la polisen ner förundersökningen om grovt bedrägeri mot Allas Vård och Omsorg, AVO, redan den 16 april. Det var fem veckor innan vård- och omsorgsförvaltningen informerade allmänheten om att polisanmälan var gjord och att den pågick.

Förundersökningsledaren Björn Sidenhjärta berättar nu varför anmälan lades ner.

– Uppgifterna jag fick var för bristfälliga för att jag skulle kunna jobba vidare med dem. Jag bad om kompletteringar men inte heller de var tillräckliga, därför gick det inte att utreda om något brott begåtts, säger han. 

Att Enköpings kommun lämnat ett bristfälligt underlag tro han beror på att den som gjort anmälan inte haft någon vana att göra polisanmälningar.

– Kommunen borde ha anlitat en jurist för att utforma anmälan. Men det finns också annan hjälp att få; på polisens hemsida finns mallar, man kan prata med SKR (Sveriges kommuner och regioner) eller ta hjälp av andra kommuner. Enköpings kommun har en hemläxa att göra, säger han.

Resultatet av den ofullständiga anmälan blev att det misstänkta brottet inte gick att utreda. Björn Sidenhjärta förklarar att det inte fungerar så att en anmälare bara kan påstå att ett företag begått ett grovt bedrägeri och att polisen själv sen plockar fram allt material som behövs.

– Anmälaren måste kunna peka på när, var och hur brottet begåtts. Sen ska en strukturerad bilaga bifogas med underlag så att vi kan göra en bedömning. Sånt ska en juridisk målsägare, som en kommun, kunna sköta, säger han.

Han berättar dock att Enköpings kommun, långt efter det att han själv skickat beskedet om att han lagt ner anmälan, skickat in nya uppgifter angående Allas Vård och Omsorg.

– Får vi ny information som tillför något är det inga problem att öppna förundersökningen igen, säger han.

Under måndagen skulle han börja titta på den nya informationen. Ser han att ett brott kan ha begåtts lottas ärendet till en åklagare som då blir förundersökningsledare.

Det andra hemtjänstföretaget, Continuum, polisanmäldes senare än AVO. Eftersom bolaget har sitt säte i Stockholm ska brottet utredas av polisen i Stockholm. Enligt tidigare uppgifter till EP inleddes förundersökningen mot Continuum den 14 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!