Förra kommunalrådet Ulrika Ornbrant (C) uttalar sig nu om Centerpartiets kritik mot hennes beslut att ta ut ett omställningsstöd som är till för att underlätta övergången till arbetslivet för politiker, trots att hon har ett arbete som hon delvis är tjänstledig från.
– Jag tänker inte kommentera deras åsikter. Både kommunstyrelsen och HR-avdelningen har fattat ett beslut och jag har fått stödet. Det är mitt beslut, inte partiets, säger hon.
I måndags höll partiets styrelse ett krismöte för att diskutera om det finns något sätt att mildra effekten av det som inträffat. Magnus Hellmark, partiets ordförande, berättade att många reagerat kraftigt sedan uppgifterna blev kända och att förtroendet för partiet skadats, särskilt i ljuset av kommunens dåliga ekonomi.
Vad tänker du kring det påståendet?
– Jag säger så här: vi har de reglerna vi har. Jag är tacksam över att de varit tillämpliga så att jag har fått den här möjligheten, säger Ulrika Ornbrant.
Uppgiften som EP fick från kommunens HR-avdelning att Ulrika Ornbrant skulle ha avbrutit sin tjänstledighet den 17 juni för att återgå till sitt lärarjobb på 100 procent stämmer inte, säger hon.
– Nej, var har du fått det ifrån? Det måste i så fall ha blivit en miss någonstans. När jag först begärde tjänstledighet sökte jag fram till den 17 juni. Missen måste ha blivit när tjänstledigheten skulle förlängas, säger hon och förklarar att hennes planer är att fortsätta som hittills, jobba i skolan en dag i veckan och med sina politiska uppdrag övriga dagar.
Om missen rättas till innebär det att Ulrika Ornbrant fortsätter att få omställningsstöd fram till 28 november. Stödet ligger på 60 775 kronor i månaden, vilket motsvarar 85 procent av det arvode hon hade som kommunalråd förra året.
Eftersom Ulrika Ornbrant omfattas av kommunens gamla regler för omställningsstöd påverkas inte storleken på hennes omställningsstöd av hur mycket hon tjänar på att förvärvsarbeta, eftersom de två inkomsterna inte behöver samordnas. För framtida kommunalråd som har rätt till stödet blir det dock annorlunda. Tidigare i år ändrade kommunstyrelsen reglerna så att samordning av alla inkomster ska ske, vilket innebär att den totala summan inte får bli högre än nivån på det godkända omställningsstödet.
En politiker som varit kommunalråd en mandatperiod har rätt till ett års omställningsstöd.