För en månad sedan stod det klart att Ulrika Ornbrant kommer att få 60 775 kronor i månaden som ett ekonomiskt stöd utbetalat av kommunen under ett år. Detta så kallade omställningsstöd är tänkt att underlätta övergången till arbetslivet för henne sedan hon vid valet förlorade kommunalrådsposten och heltidsarvodet.
Som EP berättat tidigare har Ulrika Ornbrant andra uppdrag den här mandatperioden, hon är bland annat Centerns gruppledare och ordförande i plan- och exploateringsutskottet och tillsammans med olika sammanträdesarvoden kommer hon upp i en månadsinkomst före skatt på drygt 42 000 kronor. Hon står heller inte utan civilt arbete, hon är lärare och jobbar en dag i veckan på Skolstaskolan.
Centerpartiet har fått ta emot många frågor och ilska sedan EP berättade om Ulrika Ornbrants beslut att använda sig av omställningsstödet, berättar Magnus Hellmark.
– Ja, medlemmar är bestörta, andra partier har hört av sig men också allmänheten har reagerat. Det här sätter press på partiet, även om det är ett helt individuellt beslut av Ulrika så hamnar det i vårt knä, säger han.
I måndagskväll träffades partiets styrelse för att diskutera om det finns något sätt att mildra effekten av det som inträffat. Några beslut kom man dock inte fram till.
– Politik är en förtroendebransch och det är lätt att politikerföraktet ökar av en sån här sak. Särskilt efter den här senaste ekonomiska smällen, att kommunen måste spara på varje krona. Vi i centerpartiet försöker alltid vara ansvarstagande och det här går ju inte riktigt ihop med vårt förhållningssätt, säger han.
Men omställningsstödet är ju godkänt av kommunen?
– Det vet vi, men var det rätt att bevilja det? Ulrika har ju ett jobb att återgå till och hon har dessutom politiska uppdrag som ger henne en hög ersättning. Och även om det var rätt är det en fråga om moral, kanske särskilt i dessa tider, säger han.
Det styrelsen kom fram till i måndags är att man behöver prata mer med Ulrika Ornbrant för att förstå hur hon resonerar i frågan.
Kommunens HR-chef Linda Ahlsén säger till EP att man tog hjälp av SKR för att vara säker på att man tolkade reglerna rätt. Ulrika Ornbrant är kvalificerad utifrån de gamla reglerna som säger att hon inte behöver samordna omställningsstödet med andra inkomster. Tidigare i år ändrade kommunen denna regel så att stödet och förvärvsinkomster ska samordnas redan från första året för kommande förtroendevalda som uppfyller övriga krav för att komma ifråga för stödet.
– I Ulrika Ornbrants fall var det svårtolkat men eftersom hon lyder under de förra reglerna så ska det vara samordningsfritt och då har hon rätt att få båda intäkterna, säger Linda Ahlsén.
Ulrika Ornbrant har dock avbrutit sin tjänstledighet, den 17 juni återgick hon till sin 100-procentiga tjänst som lärare.
HR-avdelningen har nyligen fått beskedet och Linda Ahlsén kan inte med säkerhet säga vad det betyder.
– Men med all sannolikhet kommer hon inte att få återuppta omställningsstödet i höst igen. I reglerna står ju att stödet upphör om personen på nytt blir innehavare av förvärvsarbete på minst 40 procent, säger hon.
Det innebär att Ulrika Ornbrant avbryter de tolv månaderna med ekonomiskt stöd fem månader i förtid. Hade hon inte gjort det hade sista utbetalningen skett den 28 november.
EP söker Ulrika Ornbrant för en kommentar.