Pepparrotsbadet – kvar i kommunens drift

Nu skrotas planerna på att privatisera kaféet, relaxen och gymmet på Pepparrotsbadet i Enköping.

Förväntningen att kunna spara drygt åtta miljoner per år på att lägga ut Pepparrotsbadets gym, relax och kafé på entreprenad infriades inte och nu skrotas förslaget.

Förväntningen att kunna spara drygt åtta miljoner per år på att lägga ut Pepparrotsbadets gym, relax och kafé på entreprenad infriades inte och nu skrotas förslaget.

Foto: Håkan Wikström

Enköping2024-02-29 05:00

Tanken med att lägga ut delar av Pepparrotsbadet på entreprenad var för att spara pengar. Enligt en tidigare beräkning skulle Enköpings kommun kunna spara 8,2 miljoner per år genom att låta någon privat aktör ta över driften av verksamheten. 

Besparingen av denna outsourcning var en del i det stora sparpaket som presenterades förra våren och där det totalt skulle sparas 112 miljoner under en treårsperiod.

Men när upplevelseförvaltningen i höstas räknat på saken kom man fram till att kaféet, relaxen och gymmet på badet endast gjorde mindre plusresultat, och då var varken personalkostnader eller hyror inräknade.

Resultatet av utredningen har gjort att politikerna i kommunstyrelsen nu beslutat att inte gå vidare med frågan.

– Vi har avslutat ärendet. Ska vi se över detta igen behöver vi titta på det ur någon annan vinkel, säger Peter Book (M), kommunstyrelsens ordförande, vars parti gick till val på att sälja hela badet.

Från oppositionshåll är man glada över beslutet:

– Nu kan personalen äntligen få arbetsro och fortsätta jobba med andra effektiviseringar istället för att vara oroliga för att bli av med jobben, säger Linda Johansson (S) och påpekar att badet byggdes som en helhet, både för att ge besökarna och personalen bästa förutsättningar.

Hon påpekar också att antalet besökare blivit många fler än beräknat, något som bidrar till att intäkterna ökar mer än förväntat. Förra året var besökarna 63 000 fler än de förväntade 225 000.

Av de besparingar som föreslogs förra våren finns det fler som efter utredning visat sig inte gå att genomföra. Exempelvis läggs nu också tanken ner om att höja alla ej lagstyrda taxor och avgifter med i snitt 4,5 procent utöver den ordinarie uppräkningen.

Flera andra förslag som det jobbats med under året har däremot redan börjat ge effekt. Att samordna all fastighetsskötsel mellan kommunens förvaltningar och bolag har redan påbörjats. Likaså att minska kostnaderna för inköp av externa varor och tjänster genom att se till att följa ingånga avtal och effektivisera direktupphandlingsprocessen.

Detta arbete fortsätter vid sidan om andra förslag. Varje nämnd får dessutom uppdrag att i år spara mellan 1 och 1,8 miljoner.

Tror du att ni kommer att lyckas med hela sparpaketet på tre år?

– Ja, jag tror att vi kommer att kunna spara majoriteten av det. Jobbar vi bara målinriktat och smartare kommer vi att lösa det. Jag har stort förtroende för alla medarbetare, säger Peter Book.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!