Så ska kommunen spara drygt 111 miljoner

Nu kommer förslaget på hur Enköpings kommun ska minska sina kostnader. I år och de kommande två åren hoppas man kunna spara nästan 112 miljoner.

Kommundirektören Daniel Jansson Hammargren har nu effektiviseringspaketet klart. Under tre år förelsås kommunen spara 111 miljoner.

Kommundirektören Daniel Jansson Hammargren har nu effektiviseringspaketet klart. Under tre år förelsås kommunen spara 111 miljoner.

Foto: Anette Östlund

Enköpings kommun2023-04-05 17:00

Energiåtgången, ekonomiskt bistånd, konsulttjänster, leasingtjänster. Förslagen till besparingar spänner över många delar av kommunens verksamheter.

– Generellt hoppas vi att förslagen inte ska påverka Enköpingsborna alltför mycket. Tanken när vi jobbat fram förslaget har varit att inte göra alltför stora förändringar. Nu blir det upp till politikerna att säga vad de tycker om detta, säger kommundirektören Daniel Jansson-Hammargren.

Bakgrunden till besparingsbehovet stavas inflation, höjda räntor, ökade pensionskostnader och det faktum att intäkterna från skatter och bidrag inte ökar i samma takt som kostnaderna. När årets budget klubbades i december togs beslutet att kostnaderna måste minskas över tid och att man i juni behöver anta en ny budget för 2023 efter det att kommundirektören kommit med förslag på besparingar. 

Direkt efter påsk ska Daniel Jansson-Hammargren presentera det han kallar effektiviseringspaket för kommunstyrelsen och sedan ska det skickas ut på remiss till alla nämnder. 

Paketet innehåller både kostnadsminskningar och intäktsökningar. I år ska effekterna ge besparingar på 55,8 miljoner, nästa år 34,2 miljoner och 2025 21,7 miljoner. Totalt för de tre åren handlar det om 111,7 miljoner kronor. 39 miljoner av dessa rör besparingar som ska utredas mer och som inte ingår i den remiss som nämnderna ska få yttra sig över. Ett sådant exempel är den outsourcing av restaurangen, gymmet och relaxen på Pepparrotsbadet som kommunstyrelsens ordförande Peter Book tog upp under fullmäktigedebatten i måndags då frågan om en försäljning av badet diskuterades.

Här är förslagen som politikerna ska ta ställning till: Daniel Jansson-Hammargrens kommentarer i kursiv stil.

Energibesparingar

Energiförbrukningen i kommunens fastigheter jobbas det med och besparingspotentialen i år är en miljon kronor och en förhoppning om att minska kostnaderna ytterligare genom energismarta lösningar.

Park och gata

Investeringar inom park och gata minskas med 25 procent fram till 2025. Detta beräknas ge 2,7 miljoner i minskade driftskostnader för 2023-2025. 

Kommundirektörens kommentar: Här handlar det om underhåll som vi tillfälligt skjuter framför oss och hoppas att läget ser bättre ut om tre år när vi är ute ur lågkonjunkturen.

Markskötsel på allmänna platser

En bättre samordning av klippning av gräs och buskar och skötsel av mark beräknas kunna minska kostnaderna med 400 000 kronor 2023. 

Kommundirektören: Vi ser till exempel över hur ofta vissa gräsytor behöver klippas. Kanske gör några av dem till ängsmark, det är inte bara för att tjäna pengar utan också utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Erbjuda tjänster från kommunen

Kommunen ska med sin befintliga bemanning erbjuda tjänster inom administrativt stöd till våra kommunala bolag och kommunalförbund. På så vis stannar kostnader och intäkter inom kommunkoncernen, i stället för att konsulter anlitas. Detta beräknas minska budgeten för den typen av tjänster permanent med 700 000 kronor. 

Minskade konsultkostnader

Kostnaderna för konsulter inom administration, utredning och projektledning har ökat sedan 2021. I förslaget minskas dessa kostnader permanent med 12 miljoner i år och nästa år. 

Kommundirektören: Det är inte fel att använda konsulter men det ska vara i rätt läge. Vi har använt konsulter lite för mycket. Det är bättre att bygga upp vår egen kompetens.

Minska ekonomiskt bistånd

Enköpings kommun betalar ut mer ekonomiskt bistånd per invånare än genomsnittskommunerna. 2021 betalade Enköpings kommun ut 1 202 kronor per invånare i ekonomiskt bistånd, rikssnittet var då 1 061 kronor per invånare medan kommunerna i Uppsala län låg på ett snitt på 889 kronor per invånare. Att se till så utbetalningarna gradvis minskar med 6,5 miljoner kronor fram till 2025 ingår i besparingsförslaget.  

Kommundirektören: Vi föreslår inga detaljer om hur detta ska göras men vi måste se över hur vi jobbar med att få ut människor i arbetslivet, så att de kan bli självförsörjande. Självklart ska personer som är i behov av försörjningsstöd få det men det ska vara personer som har rätt att få stöd som får det, och det måste vi säkerställa. Det handlar alltså inte om att sänka nivån på biståndet för enskilda, där finns det ju normer som vi måste följa.

Minskade leasingkostnader

Förslaget innebär att minska nämndernas budget för leasing av maskiner, inventarier och textilier. Förvaltningarna ska se över och avsluta leasingavtal som inte är lönsamma eftersom det många gånger är mer kostnadseffektivt att köpa en vara eller en tjänst jämfört med att leasa den. Den totala leasingbudgeten ska minska med drygt en miljon.

Centralisera vissa funktioner

Funktionerna kommunikation, ekonomi och lokalsamordning föreslås att centraliseras för att minska kostnaderna, skapa effektivare arbetssätt och minska sårbarheten. Inom en treårsperiod ska det ändrade arbetssättet innebära att en eller två tjänster inom kommunikation och tre tjänster inom ekonomi försvinner. Inga uppsägningar planeras, utan personalstyrkan ses över när någon slutar. 

Genom att centralisera lokalsamordningen räknar man med att kunna minska kostnaderna för kommunens verksamhetslokaler. 

Digital utveckling

Digitala verktyg anses behövas för effektivare arbetssätt. Ett övergripande system för ekonomi- och verksamhetsstyrning ger förutsättningar för att kunna ta fram kvalificerade ekonomi- och kvalitetsanalyser, menar man. Här föreslås budgeten utökas med 1,5 miljoner kronor för inköp av systemet och drift av den digital utvecklingen. 

Kommundirektören: Kan man analysera om vi lägger resurserna på rätt ställe finns mycket att vinna.

Jämna ut investeringar över åren

Kommunen står inför flera stora investeringar de kommande åren. När ett projekt är klart ökar amorterings- och räntekostnaderna samtidigt som en driftskostnad uppstår. Förslaget innebär att man skjuter på vissa investeringar. 

Kommundirektören: Analyser krävs förstås men kan vi jämna ut vissa investeringar mellan åren kan vi låna mindre pengar och få lägre räntekostnader. Då påverkas också driftskostnaden. Vilka investeringar som kan bli aktuella är upp till politikerna att ta beslut om.

Utdelning från bolag

En utdelning på 21 miljoner från Enköpings kommuns moderbolag, EMAB till Enköpings kommun ska utredas. 

Enköpings budget 2023

Är på 3,2 miljarder, 259 miljoner mer än förra året. Det är den historiskt största budgeten men ändå väntar tuffa tider och en ansträngd ekonomi.

När budgeten antogs i december hade det redan gjorts en enprocentig neddragning motsvarande 31,5 miljoner.

Utöver det gav politikerna kommundirektören i uppdrag att ta fram en övergripande besparing på 55,4 miljoner, 1,8 procent, för 2023.

I juni ska besparingsförslagen ha behandlats politiskt, då ska budgeten ändras utifrån de nya förutsättningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!