Äntligen fick Teitur ringa i klockan på Akademiska

Nyligen fick femåriga Teitur äntligen ringa i klockan på Akademiska barnsjukhuset. Han var färdigbehandlad för sin cancer.

Han är färdigbehandlad för sin cancer. Hemma i köket hos femåriga Teitur Wellbrant har en almanacka hängt med nedräkningen av dagar för behandlingen. Nu är den avslutad och Teitur har fått ringa i klockan på Akademiska sjukhuset.

Han är färdigbehandlad för sin cancer. Hemma i köket hos femåriga Teitur Wellbrant har en almanacka hängt med nedräkningen av dagar för behandlingen. Nu är den avslutad och Teitur har fått ringa i klockan på Akademiska sjukhuset.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2023-04-05 20:00

Måndagen den 3 april var en stor dag i femåriga Teitur Wellbrants liv. Tillsammans med sin familj ringde han i klockan som meddelade att hans cancerbehandling var avslutad, en tradition som barn gör över hela världen.

EP har tidigare berättat om Teitur som drabbades av leukemi när han bara var tre år. Nu är han en glad och pigg kille igen men för hans föräldrar Joakim Wellbrant och Tinna Thordardottir Wellbrant är det inte helt enkelt att återgå till vardagen.

När Teitur ringde i klockan och bjöd på tårta på Akademiska sjukhuset fanns hela släkten samlad för att dela glädjen.

Men någon riktig feststämning var svårt för Tinna och Joakim att känna, det har varit tuffa år och oron för att man firar för tidigt smyger sig på. På sjukhuset har de lärt känna familjer med barn som inte längre finns kvar.

– Klockan har varit en målbild som vi sett fram emot, men det var mycket anspänning och vi har inte landat i allt. Det är inte bara att släppa det och gå vidare, man blir otroligt ödmjuk inför framtiden, säger Joakim.

undefined
På ett långt snöre finns en pärla för varje behandling eller händelse som Teitur varit med om under sin sjukdom. Pappa Joakim Wellbrant, Teitur och mamma Tinna Thordardottir Wellbrant visar upp "Supersnöret". Lillebror Màni sov när bilden togs.

– Det är som att öppna en dörr av ångest som inte går att stänga igen. Man får lära sig att hantera det och leva med det, säger Tinna.

Bara att vänta på provsvaren från den sista undersökningen på måndagen var ångestfylld.

– De gjorde ultraljud på Teiturs hjärta och jag fick panikkänslor. Det var som att bli tillbakaflyttad två år då han diagnostiserades med cancer och screenades för att man skulle se om den hade spritt sig, säger Joakim.

Den sista dosen cancermedicin tog Teitur på lördagen då man ordnat en stor överraskningsfest för honom hemma i Enköping. Mormor hade rest hit från Island och 70 släktingar och vänner kom för att fira Teitur.

– Han är ju fem år nu och har stora öron så han hade luskat ut att något var på gång, säger Joakim med ett leende.

– Han tyckte det var superroligt, han gillar att vara i centrum. Men han har svårt att förstå att behandlingen är slut, säger Tinna.

undefined
På "Supersnöret" kan Teitur följa sin sjukdom, varje pärla motsvarer en behanling eller händelse han varit med om. Här finns en ambulans som Teitur fick åka med i somras och en keps för den tid då Teitur tappade håret. Den senste tiden är det dock bara röda pärlor för provtagningar som Teitur gjort.

Nu får Teitur antibiotika i förebyggande syfte en månad till men sen ska hans kropp själv bygga upp ett nytt immunförsvar och han måste ta om alla sina barnvaccin.

Han har inte varit så mycket på förskolan den senaste tiden då man inte ville riskera infektioner innan behandlingen var avslutad. Men han längtar dit och vill leka med andra barn.

– Jag hoppas han kan börja på fotbollsskola snart och i april ska vi åka till Sälen där vi fått låna en lägenhet genom Barncancerfonden, säger Joakim.

Teitur hade "turen" att drabbas av en form av leukemi som går att behandla och det är enligt vården inte troligt att han får återfall. Risken för återfall är som störst de närmaste två åren.

– Nu ska vi gå på återbesök en gång i månaden och ta prover och fasas ut från det på sikt, säger Joakim.

undefined
På måndagen var det kalas med tårta på Akademiska barnsjukhuset när femåriga Teitur Wellbrant avslutade sin behandling mot den leukemi han drabbaddes av för två år sedan.

En cancerbehandling är tuff för en liten kropp och de starka medicinerna kan ge komplikationer. Det kan bland annat påverka hjärtat och fertiliteten i framtiden och orsaka koncentrationssvårigheter.

– Det är ett sjukt stort ansvar som läggs på föräldrarna, att ge barnen medicinerna hemma varje dag. Jag är glad att jag har mitt yrke och rätt kunskaper, säger Tinna som har medicinsk utbildning som veterinär.

För att bidra till forskningen om barncancer har Teitur insamlingar på Barncancerfonden. Hittills har han samlat in över 155 000 kronor i två olika insamlingar. Den ena finns på https://www.barncancerfonden.se/jag-vill-bidra/egen-insamling/alla-insamlingar/t/teitur-sterkur/

Leukemi hos barn

Leukemi kallades förr blodcancer, men är en cancersjukdom som uppstår i benmärgen. Leukemicellerna tränger ut den friska blodbildningen och tränger sig så småningom även in i blodet och övriga organ i kroppen.

Omkring 80 barn i Sverige drabbas av leukemi varje år. Prognosen för leukemi har blivit betydligt bättre under senare år tack vare en bättre diagnostik och en allt effektivare behandling. Upp mot 90 procent av de drabbade barnen överlever cancern.

Källa: Barncancerfonden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!