Nu får Westerlundskas elever lära om social kompetens

Ökad kunskap om social kompetens har fått ny aktualitet på Westerlundska gymnasiet i Enköping. Upprepade oroshändelser och polisanmälningar gör att fler elever ska utbildas i social anpassning. "Bra att få höra hur det är", säger Agnes Sjöstedt i årskurs ett.

Felicia Rosenberg, Meja Lundin, Agnes Sjöstedt och Berat Orhan är elever i årskurs ett på Westerlundska gymnasiet.

Felicia Rosenberg, Meja Lundin, Agnes Sjöstedt och Berat Orhan är elever i årskurs ett på Westerlundska gymnasiet.

Foto: Camilla Pålsson

Enköping2024-09-26 05:00

Arbetet med att öka elevernas sociala kunskaper och anpassning har pågått på Westerlundska sedan 2017. Ämnet har aktualiserats med anledning av senaste tidens larmrapporter om stölder, bråk, hot och en allmänt orolig stämning på skolan, som EP har skrivit om. 

Nu har en tema temadag genomförts för eleverna i årskurs ett om social kompetens och hur man ska tänka för att bli "en god lagspelare". Mary Juusela, grundare av utbildningsföretaget Lika Olika och själv tidigare elev på skolan, har hyrts in för att få eleverna att se sin egen betydelse i att öka tryggheten och vi-känslan på skolan. 

"Du ska veta att du är viktig och att du duger", inledde hon och gick över till att förklara hur vårt mående påverkar andras mående i vår omgivning. Hur vi behandlar andra bottnar i den egna självkänslan, hävdar hon.

Agnes Sjöstedt, var en av eleverna som lyssnade.

– Det är sant och bra att få höra hur det är, sa hon efteråt. 

undefined
Agnes Sjöstedt, årskurs ett på Westerlundska gymnasiet tyckte det var bra med en temadag om hur man bemöter varandra.

Vad tar du med dig från den här dagen?

– Att tänka mer på att inkludera andra, vara mer öppen och välkomnande. 

undefined
Berat Orhan vet hur det känns att bli mobbad. Föreläsningen fick honom att minnas tiden på lågstadiet. Men än i dag upplever han sig utsatt för kränkningar.

Berat Orhan, kände igen sig i delar av Mary Juuselas föreläsning, när hon berättade om sin egna tuffa uppväxt som mobbad. Han blev påmind om sin tid på lågstadiet. 

– Jag har blivit kallad bög, att jag är kort och fått kommentarer om mitt hår, säger han och berättar att han har blivit nedtryckt och förnedrad.

– Folk kallar mig det fortfarande, men man blir van, så man blir inte lika sårad längre. 

Den sista kommentaren får klasskompisen Felicia Rosenberg att reagera. 

undefined
"Ingen ska behöva vänja sig vid mobbning", säger Felicia Rosenberg, årskurs ett på Westerlundska gymnasiet.

– Man ska inte behöva vänja sig vid att höra fula ord emot sig, fyller hon snabbt i. 

De elever EP har pratat med i årskurs ett tycker att det är bra att skolan har den här temadagen, men lyfter att det borde var ett ämne som får fokus mer än en gång per år. 

– Det räcker inte med en föreläsning då och då, man ska prata om det kontinuerligt, säger Felicia Rosenberg och får medhåll. 

undefined
Felicia Rosenberg, Meja Lundin, Agnes Sjöstedt och Berat Orhan är elever i årskurs ett på Westerlundska gymnasiet.

Mary Juusela berättar att det inte slutar med en föreläsning i år utan att ett årshjul med aktiviteter har tagits fram för både elever och skolledning att jobba vidare med. 

undefined
Mary Juusela föreläste på temadagen om hur man blir en bra lagspelare och hur vi blir mer toleranta mot varandra.

– En föreläsning ger en viktig kick och inspiration. Men arbetet med att stärka de psykosociala beteendena och kunskapen om vad det innebär att vara människa och samexistera måste fortgå, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!