Enköpings-Posten har tidigare rapporterat om konstnären och filmproducenten Masoumeh Razmdoost som flydde sitt hemland Iran till Enköping för att söka asyl. Men asyl har hon inte fått.
Nu svarar Migrationsverket på varför de avslår Masoumeh Razmdoost asylansökan. De bedömer att hon inte lever upp till kriterierna för att klassas som politisk flykting.
– Jag tycker att det här är ett tydligt beslut. För att få asyl i Sverige behöver du redogöra för och styrka ditt individuella skyddsbehov och det har hon inte lyckats med, säger Åsa Modin, enhetschef på asylprövningsenheten i Uppsala som utrett ärendet.
Myndigheten menar att Masoumeh Razmdoosts berättelse innehåller flera luckor, bland annat har hon inte kunnat redogöra för exakta datum när hon har ställt ut konst eller när hennes filmer sänts i amerikansk TV.
Dessutom menar myndigheten att de uppgifter som Masoumeh Razmdoost har skickat för att visa på att hon arbetat som konstnär i Iran inte är tillräckliga bevis. Det gäller bland annat ett foto på en Youtubekanal där en av Masoumeh Razmdoost politiska dokumentärer laddats upp och där hon i beskrivningen står skriven som producent. Migrationsverket menar informationen är manipulerbar och att de med säkerhet inte kan slå fast att det är just Masoumeh Razmdoost som producerat filmen.
Masoumeh Razmdoosts har även skickat in fotografier och filmer på sina tavlor, bland annat en tavla föreställande en kvinna med bar rygg. Konst som Masoumeh Razmdoosts själv menar att hon kommer straffas för om hon återvänder till Iran då den är obscen och därmed förbjuden av den iranska regimen.
Men även dessa foton anser Migrationsverket inte är tillförlitliga.
– Vi har fått bilder på tavlor som hon hävdar att hon har målat, men vi saknar ett konkret bevis på att det faktiskt är hennes konst och inte någon annans, säger, Åsa Modin.
I beslutet står det att ni "inte kunnat finna något motiv som skulle kunna uppfattats som obscent, inte ens med den iranska regimens mått mätt". Hur vet Migrationsverket vad som är obscen konst enligt den religiösa regimen i Iran?
– Det var en olycklig formulering. Vi kan inte säga vad den iranska regimen kan klassa som obscent så just den meningen hade vi kunnat utelämna. Men det är i huvudsak inte det som ligger till grund för beslutet att utvisa henne utan hennes muntliga redogörelse.
När Enköpings-Posten intervjuade Masoumeh Razmdoost tidigare i oktober var hon rädd för att återvända till Iran och sin gamla hemstad Theheran. Hon berättade då att hon var orolig för att hon skulle få fängelse på grund av sitt konstnärskap så snart hon landar i landet. Det är dock en bedömning som Migrationsverket inte delar.
– Utifrån de uppgifter vi har kunnat ta ställning till bedömer Migrationsverket att det inte är sannolikt att det finns en individuell hotbild mot henne och att hon skulle riskera något vid ett återvändande till Iran, säger Åsa Modin.
Sedan hon fick avslag på sin ansökan har Masoumeh Razmdoost med hjälp av en advokat överklagat beslutet till Migrationsdomstolen som har gått på Migrationsverkets linje. Hon har även överklagat det beslutet till Migrationsöverdomstolen som valt att inte undersöka hennes ärende då hennes fall inte anses vara tillräckligt unikt för att det ska påverka liknande bedömningar i framtiden.