Masoumeh Razmdoost och hennes mor Fahime Afsharpour sitter i soffan i lägenheten I Enköping med blickarna fästa ner mot en mobiltelefon. På displayen visas beskedet från Migrationsverket från tidigare i år som säger att hon fått avslag på sin asylansökan.
– Det känns hemskt. Jag kan inte sova om nätterna längre, ångesten och skräcken att utvisas är för stor, säger Masoumeh Razmdoost.
Hon kom till Enköping för ett drygt år sedan efter att hon flytt sitt hem i den iranska huvudstaden Teheran. Där var hon verksam som filmskapare och konstnär och flera av hennes verk var skarpt kritiska mot den iranska staten och hur den religiösa diktaturen kraftigt begränsar kvinnors fri- och rättigheter.
– Jag vill se ett Iran där kvinnor inte kontrolleras av män, där vi inte behöver bära hijab. Ett samhälle där vi kan leva som fria människor och inte slavar. Det var vad jag ville förmedla med min konst, säger hon.
I takt med att Masoumeh Razmdoost etablerade sig som konstnär möttes hon snabbt av varningar och hot från de iranska myndigheterna som krävde att hon skulle sluta kritisera det religiösa styret. Efter att hennes dokumentär "Res med mig" som skildrar den regimkritiska poeten Akbar Zolgharniens liv sändes på den amerikanska TV-kanalen Voice of America 2021 drog iransk polis helt in hennes tillstånd att utöva konst.
Konstutövare som saknar tillstånd i Iran riskerar fängelse- eller dödsstraff. Masoumeh Razmdoost fortsatte dock att ställa ut målningar och arbeta med film tills hon en höstdag 2022 fick ett samtal.
– Det var polisen som ville ha ett möte med mig, de ville veta var jag befann mig och vad jag gjorde. Jag är övertygad om att jag hade suttit i fängelse nu om jag hade accepterat... eller ännu värre, säger hon.
I stället flydde Masoumeh Razmdoust till Sverige där delar av hennes familj bott sedan 2010 och hon ansökte snabbt om asyl. Hennes föräldrar var också politiska flyktingar och då de redan fått asyl och permanenta uppehållstillstånd i Sverige hade Masoumeh Razmdoost höga förhoppningar om att hon skulle ha samma möjlighet. Men så har det inte blivit.
– Migrationsverket säger att hon inte har bevisat att hennes konst är politiskt och att det är farligt för henne att återvända, men jag förstår verkligen inte det. Hennes filmer finns ju på Youtube och vi har gett Migrationsverket en usb-kopia med dem också. Det är filmer som har fått erkännanden på filmfestivaler i hela världen. Jag har svårt att tro att de verkligen har sett dem, säger Fahime Afsharpour.
Med familjen och en advokats hjälp har de överklagat beslutet men myndighetens bedömning ligger fast: Masoumeh Razmdoost har inte rätt att stanna i landet och kommer behöva lämna Sverige.
– Vi har inte fått det formella beskedet men advokaten ringde i måndags och sa att det är kört. Jag är så rädd för vad som ska hända min dotter. Hon klarar inte att vara själv just nu, varken i Iran eller något annat land. Hon behöver vara nära sin familj, säger Fahime Afsharpour.
Masoumeh Razmdoost vågar inte tänka på vad som skulle hända om hon utvisas. När frågan ställs under slutet av vår intervju i vardagsrumssoffan blir hon tyst. Sedan nickar hon stilla och säger med lågmäld röst:
– ... att återvända till Iran vore självmord... om jag ska dö vill jag hellre att det ska ske här i Sverige.