Den schaktningsövervakning som gjordes av arkeologer när kommunen utförde VA-arbeten på Torggatan och Eriksgatan för två år sedan har nu sammanställts i en rapport av företaget Arkeologikonsult.
Grävarbetet för VA-ledningarna blev mer omfattande än vad kommunen först räknat med för att kunna åtgärda ledningarna. Det innebar att man kom bredare och djupare ner i marken än vid tidigare grävarbeten och man träffade då på mer omfattande fornlämningar i marken.
– Det var lite överraskande att det fanns så mycket lämningar kvar i schakten som grävts tidigare. Vi hittade lite mer av sådant vi anat, det gav en mer övergripande bild av hur staden såg ut före det nuvarande gatunätet, säger Elin Evertsson vid Arkeologikonsult AB.
Mellan avlopps- vatten- och fjärrvärmeledningar hittade man lämningar efter både trähus och gator, vissa fynd från tidigt 1100-tal. Då började Enköping expandera och utfyllnadsmassor i form av stenpackningar, risbäddar och avfall lades ner i den sanka strandzonen som då låg i höjd med Torggatan.
I höjd med Stora torget påträffades flera nivåer av gatubeläggning vilket visar att platsen varit bebyggd en längre tid och byggts om och byggts på i omgångar.
De medeltida stadslager som finns i centrala Enköping är lagskyddade fornlämningar och grävarbeten i området måste därför övervakas av arkeologer.
Rapporten över schaktningsövervakningen i centrala Enköping, ”Fragment av en stad” finns att ladda ner på Arkeologikonsults hemsida.