Flera intressanta fynd från medeltiden gjordes vid grävarbetet på Torggatan under hösten och fynden har varit mer omfattande än vad man räknat med.
– Vi trodde mer skulle vara bortgrävt i tidigare markarbeten. Det går ledningar kors och tvärs i backen men man har bara grävt det nödvändigaste och därför fanns mycket kvar mellan schakten, säger Elin Evertsson vid Arkeologikonsult AB som skött schaktövervakningen.
Jämfört med de större arkeologiska utgrävningar som gjorts i kvarteret Fältskären (Pausparkeringen) och på Stattomten har fynden i Torggatan inte handlat om större ytor av bebyggelse.
– Men det är samma typ av medeltida fynd, 1300-tal och äldre. Bland annat träkonstruktioner från byggnader, gatubeläggning och flätstaket. Eftersom mycket legat syrefritt i fuktig lerjord är det välbevarat, säger Elin Evertsson.
Precis som vid Fältskären har bebyggelsen bestått av långsmala tomter med knuttimrade, mindre hus vid smala gränder.
Några extra intressanta fynd har gjorts. Bland annat två skoläster i trä och rester av skomakeriverksamhet. Fynd av skoläster finns det bara en handfull av i Sverige.
– De slets förmodligen ut, kanske hamnade de på brasan till sist. En av lästerna är väldigt välbevarad, nästan oanvänd, det är en barnsko, säger Elin Evertsson.
Flera medeltida kammar av olika slag har påträffats. Kammar tillverkades i ben eller horn och är relativt vanliga fynd vid arkeologiska undersökningar.
– En kam hade väldigt långa tänder och vi har diskuterat vad den har använts till. Kanske ett redskap vid vävning eller som en hårprydnad, säger Elin Evertsson.
Andra lite ovanliga fynd är bland annat en skosula i storlek 48-49, kanske användes den till en vintersko med utrymme för skohalm, samt ett läderskaft till en hög stövel som vikts ihop prydligt för framtida bruk.
Enligt länsstyrelsens beslut måste en arkeolog övervaka markarbetet med de nya vattenledningarna i Torggatan då det finns mycket gamla stadslager i centrala Enköping.
Grävarbetet är avslutat inför vintern men kommer att återupptas i vår, från korsningen Kungsgatan/Torgatan och ett 20-tal meter in längs Stora torget.
– Troligen kommer vi att hitta fler träkonstruktioner i samma stil och fler lämningar ovanpå varandra närmare centrum, säger Elin Evertsson.
Någon visning för allmänheten av schakten har inte varit aktuellt av säkerhetsskäl då de är smala och djupa.