Aspmärkningen fortsätter nu även i Sagån

Nu har 29 aspar märkts i Sagån under lekperioden och flera av fiskarnas liv i Mälaren kan följas av forskare.

Aspfiske vid Vånsjöbro i Örsundaån våren 2022. Johan Persson och Per Stolpe från Upplandsstiftelsen samt Gustav Johansson, konsult i vattenverksamhet, märkte fiskar så deras liv kan förljas av forskare.

Aspfiske vid Vånsjöbro i Örsundaån våren 2022. Johan Persson och Per Stolpe från Upplandsstiftelsen samt Gustav Johansson, konsult i vattenverksamhet, märkte fiskar så deras liv kan förljas av forskare.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2023-05-13 20:00

Länsstyrelsen har beviljat Upplandsstiftelsen 70 000 kronor i bidrag för projektet med märkning av fisken asp i Örusndaån, Fyrisån och i år även i Sagån.

Projektet startade 2014 och hittills har 456 aspar märkts i Örsundaån och 269 i Fyrisån. I år har man även märkt asp i Sagån, totalt 29 fiskar under lekperioden i mitten av april.

undefined
I år skedde märkning av asp även i Sagån där man alldrig märkt asp tidigare. 29 fiskar märktes här under lekperioden i mitten av april.

I år har SLU även deltagit i projektet och vissa fiskar har försetts med sändare. Runtom i Mälaren finns mottagare så man nu kan följa fiskarnas liv i sjön.

– Det är otroligt intressant att se hur de rör sig. Vi trodde att aspen i Örsundaån skulle stanna i Ekoln men de flesta simmade rakt ut i Mälaren, förbi Skokloster och Sigtuna. Det var oväntat och är viktiga kunskaper i förvaltningen av fisken som fortfarande är hotad, säger Johan Persson på Upplandsstiftelsen.

Vid Vånsjöbro har det visat sig att fisken vid lek till stor del stannar på lekplatsen där de fångats, bara ett fåtal tar sig vidare uppför ån förbi platsen där vandringshinder tidigare funnits.

undefined
Aspen är rödlista, den omfattas av EU:s art- och habitatdirektiv vilket innebär att Sverige har skyldigheter att bevara arten och dess livsmiljö.

Planen är att fortsätta projektet ytterligare några år, tills man lärt sig mer om aspens vandringar. Men det är beroende av bidrag som bara beviljas årsvis.

– Signalerna är att det blir hårdare tider då regeringen strypt anslagen till miljövårdande arbete. Men det vore synd om projektet måste avvecklas när vi byggt upp en så bra organisation. På sikt är tanken att även ta in andra arter i arbetet, som brax och id som vi inte vet så mycket om, säger Johan Persson.

Karta: Sagån, Nykvarn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!