De går med håven för den hotade fisken

Präktiga exemplar av Upplands landskapsfisk aspen fångades i Örsundaån vid Vånsjöbro i veckan.

I veckan gjorde Upplandsstiftelsen den årliga kontrollen av asp i Örsundaån vid Vånsjöbro. Johan Persson och Per Stolpe från Upplandsstiftelsen samt Gustav Johansson, konsult i vattenverksamhet, fick upp några bamsiga fiskar, den största på över sex kilo.

I veckan gjorde Upplandsstiftelsen den årliga kontrollen av asp i Örsundaån vid Vånsjöbro. Johan Persson och Per Stolpe från Upplandsstiftelsen samt Gustav Johansson, konsult i vattenverksamhet, fick upp några bamsiga fiskar, den största på över sex kilo.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2022-04-24 18:00

Det var Upplandsstiftelsen som gjorde sin årliga fisketur där de kontrollerar den rödlistade aspens status i Mälarmynnande åar.

Iklädda höga vadabyxor och med jättelika håvar tar sig Johan Persson, Per Stolpe och Gustav Johansson ut i det kraftigt strömmande vattnet nedströms bron vid Vånsjöbro norr om Enköping. 

Det är strax under åtta grader i vattnet och aspen har börjat leka. Det är kallt för vadarna men solen värmer och att fånga asp är spännande.

Upplandsstiftelsen har fångat asp för kontroll vid Vånsjöbro sedan 2014. Liknande fångster görs även i Fyrisån i Uppsala.

De fiskar man får upp vägs, mäts och märks med ett chip. Ibland får man upp fisk som är chipmärkt sedan tidigare år.

– Det är häftigt när man få en fisk som man märkt här för fem-sex år sedan och kan kontrollera tillväxten på den, säger Johan Persson.

undefined
Per Stolpe från Upplandsstiftelsen med en asp på 3,6 kilo. Genom provfisket kan man se hur stammen av asp utvecklas, fisken är rödlistad och Sverige har skyldighet enligt EU att se till att arten bevaras.

Aspen är rödlista, den omfattas av EU:s art- och habitatdirektiv vilket innebär att Sverige har skyldigheter att bevara arten och dess livsmiljö.

– Det här arbetet är viktigt i förvaltningen av aspen. Drömmen är att stammen blir så stark att man kan plocka bort rödlistningen, säger Johan Persson.

Genom fångsterna kan man se hur fiskarna vandrar i och mellan vattendragen och hur borttagandet av vandringshinder påverkar deras lekplatser.

– Vi ser om de kommer tillbaka varje år och om de växlar leklokaler. Aspen är ofta hemortstrogen och kommer tillbaka och leker på samma plats varje år. Nu har vi hittat rom ovanför hindret som revs vid Vånsjöbro, säger Johan Persson.

undefined
Gustav Johansson, konsult i vattenverksamhet, och Johan Persson från Upplandsstiftelsen mäter och väger aspen som fångasts genom elfiske.

Man använder sig av elfiske för att fånga fisken. Ett svagt spänningsfält skapas mellan två poler i vattnet vilket gör att fisken krampar och går att fånga.

– Det är en förhållandevis skonsam metod, fisken släpps tillbaka direkt efter kontroll, säger Johan Persson.

Under onsdagen fångades flera rejäla aspar, den största på över sex kilo.

När EP är på besök verkar fisken ana oråd, det blir mycket vadande genom det kalla vattnet innan en rejäl asp hamnar i håven.

Fisken vägs och mäts. 3,6 kilo, lite över snittet för de fiskar som fångas, och den är 73 centimeter lång. Ovanpå nosen är den sträv vilket visar att det är en hane, honorna har blank och slät nos.

undefined
Systrarna Desiré, Gudrun, Barbro och Irene (födda Frohm) växte upp i Våsjö och fiskade asp och nors med sin pappa i ån. De var på utflykt för att se backsiopporna på Vånsjöåsen och var med när Upplandsstiftelsen fångade en stor asp i Örsundaån.

Flera personer kom förbi och följer det lite spektakulära fisket.

– Vi är uppvuxna på andra sidan vägen, vi brukade fiska nors och asp med pappa här som barn, berättar Barbro (född Frohm) som var på utflykt med sina systrar Desiré, Gudrun och Barbro.

undefined
En hanfisk på 3,6 kilo. Att det är en hane ser man på nosen som är sträv, honorna har en blank och slät nos.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!