EP har tidigare skrivit om en skogsavverkning söder om Enköping som delvis stoppades då det växte bombmurkla i området.
Den här gången handlar det om ett skogsområde norr om Enköping, mellan Fjärdhundra och Torstuna. Vid båda tillfällena är det om skog som är angripen av granbarkborre där skogsägaren vill avverka för att förhindra spridning av skadeinsekten.
Men Skogsstyrelsen har nu beslutat att de 2,6 hektaren skog i Skensta inte får slutavverkas då den rödlistade bombmurklan växer i området. Plockhuggning av enstaka döda träd får däremot göras om de riskerar att falla ut på allmän väg.
Följer skogsägaren inte beslutet hotar vite om 300 000 kronor.
Granbarkborrens härjningar och bombmurklans fortlevnad är ingen bra kombination i skogsbrukssammanhang.
– Det blir lite kollision mellan naturvårdsintressen och skogsägarens vilja att avverka, säger Sven Kihlstöm på Skogsstyrelsen.
Skogsägaren i det här fallet, Marianne Södergren som äger skogen tillsammans med sin syster, är inte nöjd med beslutet. Men de avbryter planerna på att avverka i området som är kraftigt angripet av granbarkborren.
– Det är på tok att vi inte kan avverka. Det står massor av döda träd som en trollskog och Upplandsleden går där, det är inte trevligt med en massa torra granar, säger hon.
Att en liten brun, rund eller skålformad svamp stoppar skogsavverkningen menar hon är att gå lite för långt.
– Att en gammal svamp som ingen äter eller ens tittar på stoppar allt, det känns fel. Och om vi inte kan avverka sprids granbarkborren ännu mer, säger Marianne Södergren.
Bombmurklan är en sällsynt och rödlistad svamp som växer tidigt på våren. Den är kopplad till granskog och överlever inte om skogen kalavverkas. Däremot verkar den växa kvar även i skog som är död på grund av granbarkborren.
– Det är en viktig art även internationellt och Sverige har ett stort ansvar för att den bevaras då en stor del av arten växer här. Men för skogsägarnas del så innebär den klart begränsningar, säger Sven Kihlström.
Försiktiga avverkningar och hyggesfritt skogsbruk är ett önskemål för områden där bombmurklan växer.
– Men jag förstår skogsägarna, har man äldre skog är det svårt att ställa om till hyggesfritt skogsbruk, säger Sven Kihlström.
Markägaren har möjlighet att söka dispens för avverkningen hos länsstyrelsen som kan ge undantag från artskyddsförordningen.