Bombmurklan stoppar skogsavverkning

Först tar granbarkborren död på skogen sen sätter bombmurklan stopp för avverkningen.

Ett fynd av den sällsynta svampen bombmurkla för sex år sedan sätter stopp för delar av en skogsavverkning söder om Enköping.

Ett fynd av den sällsynta svampen bombmurkla för sex år sedan sätter stopp för delar av en skogsavverkning söder om Enköping.

Foto: EP/Arkiv

Enköping2022-09-26 11:55

Skogsstyrelsen har beslutat att en skogsägare i Enköping måste lämna ett hektar skog orörd i en planerad avverkningen på 6,5 hektar som skadats av granbarkborren. 

Enligt databasen Artportalen gjordes fynd av den sällsynta svampen bombmurklan på platsen år 2016.

Artportalen drivs av SLU och där kan bland annat privatpersoner rapportera observationer av olika växter och djur.

Om avverkning ändå sker av det utpekade området måste markägaren betala böter om 150 000 kronor, enligt beslutet.

– Jag har inga problem med beslutet och kommer inte att avverka skogen. Men jag hade gärna sett en certifiering av svampfyndet och väntat några år för att se om bombmurklan verkligen finns i området innan man beslutar om ett artskydd, säger Peder Rinman vid Brunnsholm säteri som äger skogen.

Eftersom skogen i området är angripen av granbarkborren kommer den att dö.

– Det innebär att vi lämnar ett hektar död skog som kommer att trilla omkull. Det blir inte en biotop som bombmurklan kommer att växa i, förutsättningarna har redan förstörts av granbarkborren, säger Peder Rinman.

Som markägare kan man ha rätt till ersättning eller inlösen av marken när miljöhänsyn måste tas.

– Men jag vill inte att marken blir en vit fläck på skogkartan när vi inte vet säkert om bombmurklan finns där. Det handlar om intrång i äganderätten, jag ser gärna att man utreder det bättre, säger Peder Rinman.

Enligt Skogsstyrelsen var uppgiftslämnaren av svampfyndet trovärdig då det var en svampkonsulent.

– Jag har besökt området och förstår att bombmurklan mycket väl kan växa där. Då fanns gröna och fina träd där, angreppen såg inte ut att gå vidare. Vi har sett flera ställen där bombmurklan dykt upp trots att skogen varit död, i Heby och i Västerås, säger Sven Kihlström vid Skogsstyrelsen.

Som myndighet kan Skogsstyrelsen även förelägga markägaren att göra en inventering av skog före en planerad åtgärd, om det finns osäkerhet kring skyddsvärda arter.

Men kan man stoppa en avverkning genom att lämna en falsk rapport om en skyddsvärd art?

– Det har jag aldrig varit med om. Däremot förekommer det vid exploateringar att personer med goda kunskaper går ut och inventerar och hittar skyddsvärda arter. Men det slår tillbaka på exploatören som inte undersökt området ordentligt, säger Sven Kihlström.

Förelägganden vid planerade skogsarbeten är relativt vanligt. Bara i år kommer Skogsstyrelsen i regionen ta ett 30-tal sådana beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!