Kungsängen flyttar huvudkontoret till Enköping

Kungsängen flyttar sitt huvudkontor till Enköping. 25 nya arbetstillfällen skapas, några av dem helt nya. "Enköpings kommer att styra hela Kungsängen framöver", säger vd Peter Gustafsson.

Kungsängens anläggning i Enköping kommer att bli företagets  huvudkontor, berättar Peter Gustafsson, som är så kallad interrims-vd under företgsrekonstruktionen.

Kungsängens anläggning i Enköping kommer att bli företagets huvudkontor, berättar Peter Gustafsson, som är så kallad interrims-vd under företgsrekonstruktionen.

Foto: Scharlotte Peppare

Enköping2023-11-25 05:00

Den 18 september fick de anställda på sängtillverkaren Kungsängen beskedet att företaget ansökt om en så kallad rekonstruktion för att slippa konkurs. Ett par dagar senare stod det klart att denna beviljats och att företaget därmed fått en chans att återuppbyggas.

Nygamle vd:n Peter Gustafsson plockades in för att försöka vända krisen tillsammans med rekonstruktören. 

– Vi har gjort otroligt mycket på den här tiden men än är vi inte klara. Generellt sett kan jag säga att det ser positivt ut, säger Peter Gustafsson.

Medan besparingar och effektiviseringar genomförs på andra håll kommer anläggningen i Enköping dock mest att påverkas positivt, säger han.

Bolaget ser två anledningar till att flytta tillbaka huvudkontoret till Enköping, från Barkarby. I de nya lokalerna i Enköping finns plats för de 20 medarbetarna i Barkarby så uppsägningen av Barkarbylokalen är en ren besparing.

– Sen vill vi ju att tjänstemännen ska sitta nära produktionen. Ju mer de kan om hur sängarna tillverkas desto bättre, säger Peter Gustafsson.

Flytten innebär att de 20 tjänstemännen från Barkarby erbjuds flytta med till Enköping från och med februari nästa år. Utöver dessa utökar man med 4-5 nya chaufförer som ska jobba med distributionen av sängar ut till kunderna.

Att försöka pruta på hyran i alla lokaler som företaget hyr in sin verksamhet i är en annan besparingsåtgärd. Hyreskostnaderna står för omkring 15 procent av omsättningen, som är på cirka 400 miljoner, varje år. 

– Förra året höjdes hyrorna i snitt med i snitt 10,6 procent. Nu till årsskiftet har det aviserats en höjning på 6,5 procent. Hyrorna tar en stor del av lönsamheten, säger han.

8-10 av företagets 46 butiker runt om i landet har ingen lönsamhet i dag och kommer att stängas. Redan vid nästa månadsskifte stängs butikerna i Visby, Piteå och Karlskrona. Den i Enköping tillhör inte en av de hotade.

– Nej, Enköping kommer att stärkas upp allra mest, säger Peter Gustafsson.

Hans bedömning är att rekonstruktionen kommer att pågå totalt 6-9 månader.

– Det känns bra även om det är tråkigt att ta vissa beslut, säger han.

I kölvattnet av neddragningarna gör företaget också satsningar, exempelvis på sin näthandel. Syftet här är att kunna behålla kunderna även om man inte kan erbjuda fysiska butiker på lika många ställen som tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!