Att rädda det 25 år gamla sängföretaget är just uppdraget som bolagets styrelse nu lagt på hans axlar. En gång ägde han hela bolaget men i december 2015 sålde han 75 procent till riskkapitalbolaget Littorina. Mellan 2012 och 2016 samt mellan 2019 och 2020 har han också varit dess vd.
– Det är klart att jag brinner för det här företaget, jag vet hur bra det är i grunden och jag vet att vi kan få det lönsamt igen, säger han när han på torsdagsförmiddagen tar emot EP i de nya lokalerna i Annelund.
Dagen innan har tingsrätten godkänt bolagets ansökan om en så kallad företagsrekonstruktion. Med 180 miljoner i skuld undgick Kungsängen Produktion därmed en konkurs med en hårsmån.
Enligt Peter Gustafsson handlar bolagets likviditetskris om dramatiska kostnadsökningar som kommit i takt med inflationen.
– Alla de komponenter vi köper in till sängarna har ökat i pris med 40 procent sedan före pandemin och kriget i Ukraina. Och vi har inte kompenserat det med prishöjningar på våra sängar. Samtidigt har vi sålt färre sängar än vi räknat med, säger han.
Bygget av de nya fabrikslokalerna, som stod klara för inflyttning så nyss som i maj i år, har däremot inte påverkat ekonomin, enligt Peter Gustafsson.
– Vi hyr delar av lokalerna men hyran är inte en del av detta problem, säger han.
Vad förväntar sig styrelsen att du ska kunna göra för att vända utvecklingen, som inte förre vd klarade?
– Det finns en hel del och det är därför jag tror att rekonstruktionen godkändes, säger han.
Peter Gustafsson räknar upp åtgärder som omförhandling av avtal, effektivisering av sortimentet och att ta bort olönsamma produkter.
För att förstå vad det innebär krävs en kort förklaring till hur Kungsängen producerar sina sängar. Varje säng tillverkas utifrån varje kunds unika önskemål, företaget kan erbjuda mer än 300 000 olika varianter av sängar. Företaget har sju, åtta leverantörer som tillverkar olika komponenter, utifrån de unika beställningarna. I praktiken kan detta innebära många leveranser och dyrbara transporter.
– Det är här vi ska effektivisera. Vi skulle klara oss lika bra med kanske 200 000 varianter och ändå kunna erbjuda det som kunden vill ha. Med färre varianter kan vi öka volymerna och vi kan spara mycket pengar på sånt som inte genererar värde till kunden, säger han.
Rekonstruktionen innebär att alla skulder bolaget hade i tisdags nu har frysts. Hur mycket leverantörerna kommer att få betalt återstår att se. Det är ett arbete som rekonstruktören nu håller på med.
– Vi har hunnit prata med alla och de tycker förstås att det är tråkigt men alla är med på att fortsätta med leveranserna till oss. Denna vecka har vi haft fokus på att få ut alla beställda sängar till kunderna och få hem material till de nya beställningarna, säger Peter Gustafsson.
Tack vare rekonstruktionen kommer bolaget de närmaste månaderna att slippa betala ut löner. Pengarna till dessa står den statliga lönegarantin för. Första månaden behöver man heller inte betala hyran för lokalerna. Dessa åtgärder är också en del av hjälpen för att få företaget på fötter.
Finns det risk att ni behöver göra er av med personal?
– Jag tror inte det. Förhoppningen är ju att vi kan fortsätta sälja och då behöver vi ju producera. Till det behöver vi alla våra duktiga medarbetare, säger Peter Gustafsson.
Företaget har cirka 190 anställda totalt. Omkring 25 av dem jobbar i produktionen och butiken i Enköping, många av dem har jobbat i flera år. Sukanya Svitasaen har varit anställd i tio år. Hon är inte orolig för sin framtid.
– Jag tror det ordnar sig, säger hon.
Lika hoppfull är Pär Fremdling som jobbar i butiken och har varit i företaget i 17 år.
– Sen Peter kom in är jag inte orolig. Han kan det här med sängar, säger han.
Dagarna innan bolaget ansökte om rekonstruktion tog styrelsen beslutet att byta ut den förre vd:n och ekonomichefen. Ordföranden Johan Röhss vill inte bli intervjuad men svarar EP i ett mejl att orsaken till det var att bolaget behövde ett nytt ledarskap nu när man går in i en rekonstruktion.
Finns det några brottsmisstankar mot de två personerna?
– Nej.
Varför valde ni Peter Gustafsson till ny vd?
– Han kan bolaget utan och innan från sin tid som tidigare vd och ägare. Han var också tillgänglig på kort varsel som interim-vd under rekonstruktionen, skriver Johan Röhss.