Kommunen nobbar bergvärme i nya kommunhuset

Skanskas planer på att använda bergvärme som uppvärmningssystem i det nya kommunhuset går om intet. Enköpings kommun säger nej.

Enköpings nya kommunhus håller på att byggas. Men nu måste Skanska tänka om när det gäller uppvärmningssystemet.

Enköpings nya kommunhus håller på att byggas. Men nu måste Skanska tänka om när det gäller uppvärmningssystemet.

Foto: Scharlotte Peppare

Enköping2024-09-05 13:45

– Enköping har bara en vattentäkt och där hämtar 70 procent av medborgarna sitt dricksvatten. Vi kan inte äventyra den, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Magnus Hellmark (C).

På ett extra sammanträde på torsdagsmorgonen avslog nämnden därför Skanskas ansökan om att få borra efter bergvärme inne på Enavallen.

– Beslutet blev inte som vi önskade. Vi hade förstås hoppats på ett annat utslag, säger Richard Weimer, gruppchef byggherre på Skanska Sverige.

Som EP berättat tidigare har de tre remissinstanserna Statens Geologiska Institut, SGI, Länsstyrelsen i Uppsala län samt Enköpings kommuns VA-avdelning framfört oro kring de risker för grundvattnet som det skulle innebära att borra tio stycken 400 meter djupa borrhål i närheten av grundvattentäkten. 

Exempelvis menade länsstyrelsen att riskerna för sprickbildning i berggrunden och leran kan göra så föroreningar sprids till grundvattnet. 

En sådan spridning skulle i värsta fall kunna resultera i en förstörd vattentäkt med förödande konsekvenser, menar kommunens VA-avdelning, och pekade på det faktum att det inte finns någon reservvattentäkt.

SGI påpekade att det generellt är olämpligt att borra igenom naturligt skyddande lera ovan grundvattenförekomster i områden där förorenade ämnen kan förekomma och uppmanade kommunen att noggrant utvärdera riskerna om man trots allt tänkte tillåta bergvärmeinstallationen.

Magnus Hellmark säger att remissinstansernas yttranden ligger till grund för miljö- och byggnadsnämndens beslut.

– Vi är skyldiga att använda oss av försiktighetsprincipen i Miljöbalken, säger han.

I nämnda lag står att "försiktighetsmått skall vidtas så snart det finns skäl att anta att en verksamhet eller åtgärd kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön".

När EP talar med Richard Weimer på Skanska på torsdagseftermiddagen har han precis fått beslutet i sin hand.

– Det är klart vi är besvikna. Men nu behöver vi läsa igenom det ordentligt och sen gemensamt ta beslut om hur vi ska ta nästa steg, säger han.

Hur ett nästa steg kan se ut kan han inte säga något om i dagsläget.

Nu måste ni komma fram till ett alternativ  - hur bråttom är det?

– Vi har ju en pågående produktion. Om det blir en bygglovsfråga så kan ju det ta upp till tolv veckor. Det är omöjligt att svara på hur lång tid det tar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!