Inget svar – än – från kommunen om nya kraftledningen

Remisstiden för kraftledningsprojektet norr om Enköping har gått ut och flera yttranden har lämnat in från både privatpersoner och myndigheter.

Kraftledningen som ska dras fram Munga vid Västerås till Hamra utanför Örsundsbro är en laddad fråga på bygden. Många vill att ledningen grävs ned, men vad kommunen säger i sitt remissvar avslöjas först i mitten av september, innan ärendet ska upp i Plexutskottet.

Kraftledningen som ska dras fram Munga vid Västerås till Hamra utanför Örsundsbro är en laddad fråga på bygden. Många vill att ledningen grävs ned, men vad kommunen säger i sitt remissvar avslöjas först i mitten av september, innan ärendet ska upp i Plexutskottet.

Foto: Anette Östlund

Enköping2022-09-02 08:00

På onsdagen gick remisstiden ut för kraftledningsprojektet Munga-Hamra (Västerås-Örsundsbro).

Hur många remissvar det är och vad de innehåller vill Svenska Kraftnät, som driver projektet, inte avslöja i dagsläget.

– Det har kommit in en hel del yttranden från både allmänheten och myndigheter, men vi brukar inte uttala oss om antalet eller innehållet i dem. Det redovisar vi i samrådsredogörelsen som vi publicerar i slutet av året, säger projektledare Axel Särnlund.

Enköpings kommun har dock begärt förlängd remisstid till den sista september. Enligt Patrik Holm, chef för kommunens planavdelning, var det inte möjligt att bereda ärendet i tid då det krävde politiska ställningstaganden som inte var möjliga under sommaren.

Patrik Holm vill i nuläget inte säga något om vad kommunens yttrande innehåller. Remissvaret läggs fram i Plexutskottet den 15 september och blir tillgängligt för allmänheten på kommunens webb veckan före.

Frågan om en luftburen kraftledning som passerar strax norr om Enköping är kontroversiell och upp mot 600 personer ställer sig bakom remissen från intressegruppen "Gräv ner" som kräver att ledningarna, som bland annat passerar Fjärdhundra, Gästre och Torstuna, grävs ned i marken.

Någon speciell hänsyn till gruppens åsikter tar inte kommunen i sitt remissvar.

– Men det är möjligt att delar av deras remissvar kommer att återfinnas i vår remiss, säger Patrik Holm.

Från början fanns tre olika förslag på dragning av den planerade kraftledningen. Efter en dialog med olika myndigheter beslutade Svenska Kraftnät att gå vidare med det nordligaste A-alternativet med vissa variationer.

– Men man kan lämna in yttranden på samtliga sträckningar och även ge egna förslag. Vi vill inte gå ut för brett och oroa folk som vi bedömer inte kommer att påverkas i slutändan, säger Axel Särnlund.

Enköpings kommun förordade först alternativ C, det sydligaste alternativet som bland annat passerar Bred och Sparrsätra.

– Vi kan förorda vilket alternativ vi vill, vi behöver inte följa Svenska Kraftnäts val. Men sen kan vårt förslag förändras när det läggs fram för politikerna i Plexutskottet, säger Patrik Holm.

Kraftledningen Munga-Hamra är en del i investeringspaket NordSyd som ska ge ett mer flexibelt och robust stamnät för el i landet och möta behoven av ökad överföring från norr till söder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!