Här ska ännu fler äpplen fylla de nya lagren

Nu planteras 9000 nya små äppelträd vid Säby gård i Veckholm

Martin Pikus och hans mamma Barbara från Polen jobbar med planteringen av den nya fruktodlingen. Till höästen återvänder de för att arbeta med plockning av äpplen.

Martin Pikus och hans mamma Barbara från Polen jobbar med planteringen av den nya fruktodlingen. Till höästen återvänder de för att arbeta med plockning av äpplen.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2020-05-05 21:00

Äppelodlingen vid Säby gård i Veckholm växer, från nio till tolv hektar och totalt kommer det i sommar att finnas omkring 20 000 äppelträd i odlingen.

– Vi ser en trend med ökad efterfrågan på närodlat. Konsumenterna är alltmer medvetna om vad de äter och varför ska man köpa ett äpple som fraktats med båt från Nya Zeeland när de finns här? säger Peter Sivander som är femte generationen brukare vid gården.

Planteringen av de små äppelträden, som är tre år när de kommer från plantskolan, började i mitten av april. Att få ner samtliga 9 000 träd i backen på de tre hektaren åkermark tar omkring tre veckor.

– De kommer att blomma redan i år och ge en liten skörd. Efter tre år ger de 80 procents skörd och fjärde året räknar man med full skörd, säger Peter Sivander.

Det är sena äppelsorter som tål att lagras under vintern, Rubinola, Elstar, Santana och Ingrid-Marie.

På andra sidan om den lilla grusvägen vittnar knotiga, 100-åriga äppelträd om traditionen vid gården. De ger fortfarande frukt men kommer att tas bort när nytillskotten kommit i produktion.

De nya träden står betydligt tätare än de gamla, i spaljéodling.

– De håller mellan 30 och 35 år, sen måste de bytas ut. De binds upp på linor, de orkar inte stå själva när de är fulla med frukt, säger Peter Sivander och konstaterar att äppelodlingar idag mer liknar en vinodling.

Raderna med de små träden är snörraka, uppdragna med traktor och gps med 3,5 meters mellanrum. För varje träd borras ett hål i marken som fylls med vatten. De små trädens rötter klipps för att de ska grena sig och därefter placeras trädet i gropen och jorden trycks till kring det.

– Det är roligt att plantera träd. Jag ska plocka äpplen här i höst också, säger Martin Pikus från Polen som är säsongsarbetare vid gården.

Hela äppelplanteringen ska även stängslas med viltstängsel.

– Älg och hare är våra största fienden. Sen ska vi även sätta upp fågelholkar för ormvråk, de håller efter sorken, säger Peter Sivander.

Även om det inte blir någon jätteskörd från den nya äppelodlingen i år är man väl förberedd vid Säby gård. Förra året byggdes en ny äppellada med möjlighet att lagra 250 ton äpplen. Det är specialkylar där syrehalten sänks vilket gör att mognadsprocessen stannar av och äpplena kan lagras betydligt längre, så man kan leverera äpplen året runt.

Den utökade äppelodlingen innebär att ytterligare omkring fem personer kommer att säsongsanställas under plockningen.

Karta: Säby Frukt & Lantbruk AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!