Fruktsam framtid vid Säby gård

Hos familjen Sivander i Veckholm växer både äpplen och företaget och i gårdens nybyggda äppellada kan man nu lagra 250 ton äpplen.

Peter och Camilla Sivander är femte generationen äppelodlare vid Säby gård och odlingen fortsätter att växa.

Peter och Camilla Sivander är femte generationen äppelodlare vid Säby gård och odlingen fortsätter att växa.

Foto: Maria Hedenlund

Näringsliv2019-08-23 20:50

De senaste åren har Säby frukt i Veckholm utökat sin äppelodling och den gamla kylen, som rymde 50 ton, har man vuxit ur. Med den nya ladan får man möjlighet att lagra 250 ton frukt i de fyra kylrummen och det finns utrymme för fler kylar. En ny sorteringsanläggning, som är skonsammare mot frukten, tar också plats i den nybyggda äppelladan.

Kylrummen är dessutom så kallade ULO-kylar, där man kan ändra atmosfären och sänka syrehalten i kylen till två procent (i normal luft ligger syrehalten på omkring 21 procent) vilket gör att mognadsprocessen stannar av och äpplena kan lagras betydligt längre.

– Grundtanken är att vi ska kunna leverera äpplen året runt. När man öppnar kylarna i april är äpplena som nyplockade, säger Peter Sivander och visar runt i den nya anläggningen tillsammans med hustrun Camilla.

Satsningen på den nya äppelladan innebär att man inte behöver sälja av hela skörden på en gång under hösten, det ger ett jämnare pris för odlaren och kunderna får tillgång till svenska äpplen året om. På sikt kan det innebära att äppelodlingen vid Säby gård utökas ännu mer.

– Intresset för närodlat och svenskt är stort och vi har nära till Stockholm och många andra städer, det gör att vi vågar satsa. Jag tycker att vi har ett starkt varumärke och det finns många butiker kvar att sälja till, säger Peter med ett leende.

De största kunderna finns i Stockholm, Västerås, Uppsala och Enköping.

– Sen säljer vi äpplen, vår egen must och rapsolja i gårdsbutiken tre lördagar under hösten. Vi har ett 15-tal sorter äpplen och alla går inte att få tag i butik. Det är många kunder som minns vissa sorter från när de var barn, säger Camilla.

Äppelodlarna i Mälardalen sköter själva försäljning och leverans. I Skåne, där betydligt fler äppelodlare finns, har odlarna en kooperation som sköter sortering och distribution. Någon oro för konkurrens på äppelmarknaden när man expanderar har man dock inte vid Säby.

– Vi är inte självförsörjande på äpplen i Sverige och vi ser ju det ökade intresset för närodlat och svenskt, säger Peter Sivander.

Idag sköts Säby gård, som även omfattar 430 hektar spannmålsodling, med tre heltidstjänster. Under äppelsäsongen har man ett tiotal säsongsanställda.

– Eventuellt kommer vi att anställa ytterligare en person efter utbyggnaden, säger Peter.

Äppelsäsongen har precis startat och under torsdagen räknade man med att börja plocka de första frukterna, Discovery.

– De ska finnas i butik i nästa vecka, säger Peter.

En svag blomning under våren har gjort att årets äppelskörd är lite mindre än förra året då den var extremt bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!