Kostnaderna för kommunens mat ökar, vilket EP berättat om i en tidigare artikel. Vid skolorna i Enköping arbetar man aktivt för att minska matsvinnet och pratar med eleverna om matsvinn så att de förstår vad det handlar om. Det är ett sätt att hålla nere kostnaderna för maten och att värna miljön.
– Man får jobba med det hela tiden och upprepa det för barnen, både vi i köket och lärarna. Vi säger att de inte ska ta så mycket på tallriken första gången, de kan ta mat en gång till om de gillar det, säger Urban Wickman, kökschef vid Rombergaskolan.
För ett år sedan började man visa en film i förskoleklasserna som handlade om matsvinn, vad det är för något och varför man inte ska kasta mat.
– Det är något vi kommer att fortsätta med, alla nya barn får även den informationen och vi samarbetar med elevrådet. Jag vill engagera barnen mer i maten, man måste prata med dem och gå ut och visa sig, säger Urban Wickman.
Maten som slängs vägs regelbundet. De gånger maten vägs informeras eleverna om det innan och då minskar mängden slängd mat. Sen jämför man med dag då vägning gjordes utan att eleverna viste om det och ser skillnaden.
Om det förr slängdes 8-9 kilo mat om dagen är man nu nere på 5-6 kilo.
– Det slängs mest mat när det är rätter som barnen gillar, som hamburgare, då lägger de på mer på tallriken, säger Urban.
När EP är på besök i skolans matsal är det inte mycket matrester i soppåsen. Dagens rätt, gratinerad korv med örtpotatis, slank ner lätt i magarna.
Vid matdisken finns även sallad, bland annat en nudelsallad gjord på rester, och ofta en varmrätt som är en rest från tidigare.
Mattallrikarna är också av en mindre modell som gör att man inte lägger på onödigt mycket mat.
Vid ett av borden äter Maria Blom, lärare på förskolan, lunch tillsammans med barnen.
– Ofta tror barnen att de är mer hungriga än de är och vi uppmanar dem att ta lite först och flera gånger om de är hungriga. Det är viktigt att prata om det så de förstår, att man exempelvis kan köpa roligare saker för pengarna, säger hon.
Khaled Namnoumeh som jobbar i köket visar upp det Instagramkonto man nyligen startat, Rombergaskolanköket.
– Vi visar exempelvis vilken mat vi serverar idag, det är bra för föräldrarna att veta, säger han.
Inne i köket tar Urban ut flera plåtar med doftande, nygräddade matbröd ur ugnen.
– Vi försöker baka eget 2-3 gånger i veckan. Det är mycket billigare än köpt bröd och så är det gott!