– Livsmedelspriserna har blivit jättemycket högre och det blir ett år till med utmaningar, säger Viktoria Grönholm, kostchef vid kommunens måltidsservice.
Livsmedelskostnaden för en skolportion var förra året satt till 10:50 kronor men i år har det höjts till 12:60. Trots det täcker man inte kostnaderna för livsmedlet per portion.
– Totalt klarade vi ändå budgetenförra året eftersom det är fler barn, vi sålde fler portioner men ökade inte bemanningen, säger Viktoria Grönholm.
Genom att exempelvis öka andelen vegetabilier kan man hålla kostnaderna nere och skolköken är duktiga på att arbete med matsvinn.
– Men vi ser också en trend att eleverna på högstadiet och gymnasiet äter mer mat på skolan. Det har nog att göra med trenden i samhället, man sparar in på att handla annat på lunchen, säger Viktoria Grönholm.
Några indragningar, exempelvis att ta bort mjölken eller att göra färre rätter, planerar man dock inte.
Samtidigt är ambitionen i kommunens riktlinjer för livsmedelsupphandling hög. Politikerna har bland annat beslutat att andelen närproducerat ska öka, det animaliska proteinet minska och nästa år ska 33 procent av livsmedlet vara ekologiskt.
– Vi låg på 25 procent ekologiska produkter förra året så vi är på väg mot målet. Men inflationen, ökade priser och ändrade produktioner har påverkat. Priset på ekologisk vitkål var exempelvis skyhögt en tid så det gick inte att köpa, säger Viktoria Grönholm.
Enligt en kartläggning som tidningen Land Lantbruk gjort är det stor skillnad mellan landets kommuner när det gäller andelen svensk mat i de offentliga köken.
De kommuner som lyckats bäst låg på omkring 77 procent svenskt ursprung i maten men det är inga enkla uppgifter att redovisa då man inte alltid skiljer på ursprungsland (svenskproducerad råvara) och tillverkningsland (kan vara importerad råvara).
I Enköping ligger den animaliska råvaran (som kött, mjölk och ägg) på 88 procent, men de sammantagna råvarorna är 48 procent svenska.
– Vi köper nästan allt kött närproducerat, från Andersson & Tillman i Uppsala. Bitvis kan det vara svårt att få tag på svensk frukt och grönt till ett rimligt pris och vi kan inte bara servera morötter och vitkål, säger Viktoria Grönholm.
Generellt tycker hon utvecklingen mot svenskproducerad mat ser bra ut i Enköping.
– På sex år har vi ökat andelen svensk animalisk råvara från 56 till 88 procent.