Han vill bygga bort barriärerna

Jesper Englundh säger att han vill bygga bort barriärer för att få Enköping att utvecklas.

Jesper Englundh (S), som själv bor i stadsdelen Romberga, tycker att Myrans framtid är intressant och ser fram emot en utveckling främst av de obebyggda tomterna i området.

Jesper Englundh (S), som själv bor i stadsdelen Romberga, tycker att Myrans framtid är intressant och ser fram emot en utveckling främst av de obebyggda tomterna i området.

Foto: Anders Liljestrand

Enköping2020-02-28 18:00

Vårt Enköping

Artikelserien Vårt Enköping handlar idag om de två stadsdelar som sträcker sig i nordlig riktning från Centrum. Vi gör en gående intervju med oppositionens kommunalråd, från Doktor Westerlunds gata i södra S:t Ilian, via den gamla banvallen som nu är trivsamt gångstråk, mot Romberga.

– Jag tycker inte att man ska ägna sig åt politik om man inte är beredd att ge allt. Vi mår bättre av att hjälpas åt och vill man ha en förändring måste man engagera sig, sa Englundh när han i oktober 2018 presenterades som Socialdemokraternas efterträdare till Helena Proos.

Att som kommunalråd ge allt inom politiken verkar just nu handla mycket om att förbereda och ta beslut om nybyggen och stadsplanering. Det framgick även tydligt i intervjun nyligen med plexutskottets ordförande Ulrika Ornbrant (C).

Det är en utveckling Jesper Englundh inte är odelat positiv till.

– Tyvärr får frågor om enskilda byggnaders placering orimligt stort fokus. Vi har länge lyft det där om att vi inte bara ska bygga hus utan ett samhälle. Det får inte bara vara tomma ord, säger han.

Frånsett ett nyligen påbörjat och uppmärksammat bygge, som ska ge 33 nya lägenheter, i hörnet S:t Larsgatan-Fjärdhundragatan är S:t Ilian och Romberga en del av Enköping som inte växer så mycket just nu.

Men andra tider kan vänta med två av Enköpings största framtidsprojekt, Myran-området i Romberga och de fyra detaljplanerna vid Doktor Westerlunds gata som kan ge upp mot ettusen bostäder och jämförs med "ett nytt Örsundsbro".

Vad är då viktigt i den här planeringen?

– Vi behöver bygga bort barriärerna och ge plats för människorna, säger Jesper Englundh och vi skyndar oss över Doktor Westerlunds gata för att ta ett par bilder.

Han vill ha fler gröna ytor.

Och biltrafiken, vart ska den ta vägen?

– Bilarna ska inte bort, men olika trafikslag måste samsas på ett bättre sätt än idag. Se på nya gångfartsgatan vid Torggatan. Där har vi fått massor av positiva kommentarer.

Under promenaden norrut har vi närkontakt med fler barriärer, den svårflyttade järnvägen, Salavägen och Gesällgatan som alla helt eller delvis omfattas av framtidsvisionerna för det som i arkitekttävlingen Europan 15 benämns som Enköpings skyltfönster.

– Det handlar först och främst om att göra något bra av de tomter på Myran som faktiskt inte är bebyggda än, till exempel nära motorvägen, men också hur vi naturligt kan knyta samman Myran med centrum, säger Jesper Englundh.

Han är själv Rombergabo sedan sex år, har utsikt mot den nära handelsplatsen från köksfönstret och säger att han och hans fru trivs väldigt bra här.

– Hon pendlar och har nära till bussen vid Resecentrum, nästan allt vi behöver handla finns här och jag har en kort promenad till kontoret.

Det utlokaliserade kommunledningskontoret håller ju numera till på Linbanegatan, på andra sidan järnvägen - gränsen till Romberga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!