Samma dag som Enköpings kommunledning i förra veckan beslutade att skilja förra förvaltningschefen Lotta Tronêt från sin tjänst fick Mikael Gustavsson Roxell förfrågan om han hade möjlighet att hoppa in, berättar han.
– Det var ju inget jag sett fram emot, jag trivdes bra i rollen som verksamhetschef för LSS och socialpsykiatrin. Men när det blev som det blev så tänkte jag att jag kan vara med och bidra.
Mikael Gustavsson Roxell ska nu vara tillförordnad chef för vård- och omsorgsförvaltningen i ett år. Innan året är över ska en permanent chef ha rekryterats. Hans uppdrag är dock inte bara att förvalta verksamheten under den tiden utan också att utveckla och förändra den.
Ett stort och tungt uppdrag som bland annat innebär att få koll på ekonomin, som gjort stora underskott under många år. Mikael Gustavsson Roxell är dock inte orolig. Han har en lång erfarenhet av liknande uppdrag, i olika förvaltningschefspositioner och som konsult. Under fyra år var han också kommundirektör i Luleå.
Hur kommer du att använda den erfarenheten i detta uppdrag?
– Jag kan väl säga så här: Jag tror inte att jag har gått in i något förvaltningschefsuppdrag där det har varit en budget i balans. Och jag har aldrig slutat ett sånt uppdrag utan att budgeten varit i balans.
EP har tidigare skrivit om Mikael Gustavsson Roxell, då han förra året rekryterades till Enköping. Då handlade artikeln om att han 2019 fått gå på dagen från Luleå kommun där han som kommundirektör anklagades ha köpt konsulttjänster med en personlig mentor till sig själv för drygt en halv miljon kronor. Mikael Gustavsson Roxell hävdade dock att den köpta konsultinsatsen inte var till honom själv utan till Luleå kommun som behövde extern hjälp för att klara ekonomin.
Är det något du kommer att göra nu, köpa extern hjälp för att få kontroll på ekonomin?
– Nej, det ser jag inget behov av. Vi har verktygen själva och vi ska förstärka med egna interna controllers.
Mikael Gustavsson Roxell säger att det både handlar om att genomföra åtgärder här och nu och att jobba långsiktigt.
– Det är väl anledningen till att jag sitter här nu – att vi nått vägs ände och att vi måste ta tag i det. Byter man bara chef men allt annat är lika blir det ju ingen skillnad, säger han, men lägger till att Lotta Tronêt faktiskt påbörjat den svåra resan. Hans uppdrag är att öka takten i den.
Ett stort behov, som alla verkar ha efterfrågat men ingen genomfört ännu, är en slags genomlysning av hela verksamheten. Med syfte att få svart på vitt om förvaltningens verkliga kostnader. Som EP berättat tidigare fick Lotta Tronêt gå bland annat för att hon inte haft full kontroll på dessa.
– Vi får välja ut några verksamheter där vi kollar alla kostnader och sen applicera på övriga, säger Mikael Gustavsson Roxell.
Han betonar vikten av att grundförutsättningarna är de rätta. Att första linjens chefer vet hur det ser ut.
– Det är en otrolig stressfaktor för dem att det ständigt saknas pengar. Att vara chef för en verksamhet när man inte vet hur den går är farligt. Det kan ju bli så att man sparar på ett ställe när det i själva verket skulle sparats någon annanstans, säger han.
Att få kontrollen skapar hopp och mod i chefsgänget, menar han. Samtidigt poängterar han att arbetet är något som ska göras gemensamt och inte enbart av honom, som någon slags one-man-show.
Förvaltningens största kostnader är personalen och köp av tjänster, exempelvis platser i privata LSS-boenden eller äldreboenden. Dessa delar av verksamheten ska, tillsammans med allt annat, nu också gås igenom.
– Använder vi pengarna rätt? Med tanke på de stora problemen vi har med att rekrytera personal kan jag tycka att vi inte är så effektiva vi kan. Här finns mer att göra, exempelvis tror jag att personalen måste vara beredd att vara flexibla, säger han.
Mikael Gustavsson Roxell säger att han är "fullständigt övertygad" om att det kommer att gå att vända på skutan, även om det kommer att bli stora förändringar och göra ont.
– Det här läget vi har nu kommer inte att ha om ett år. Redan när vi lägger nästa års budget ska vi ha en budget som är rimlig att klara. Då ska alla veta hur siffrorna ser ut.
Hans första stora träff med förvaltningens chefer sker på torsdag.
– Då ska jag berätta för dem vad som ska hända. Hur vi ska skaffa oss kontrollen på ekonomin, säger han.