Halvtid: Så har sommarvädret varit - och så blir det

Första halvan av sommaren har varit både rekordvarm och rekordkall. De nästkommande tio dagarna väntas sol och moln.

Enköping fick först högsommarvärme i juni. Därefter kom nästan höstlik väderlek i juli. Bilden visar bad i Bredsand.

Enköping fick först högsommarvärme i juni. Därefter kom nästan höstlik väderlek i juli. Bilden visar bad i Bredsand.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2020-07-24 06:00

Det skiftande vädret har varit ett återkommande tema i tidningen under sommaren, och påverkat staden på flera olika sätt. Värmeböljan i slutet av juni kan exempelvis ha påverkat fiskdöden i Enköpingsån. När istället kylan kom i början av juli har badstränderna hållit sig algfria.

"Sommaren är kort, det mesta regnar bort", sjunger Tomas Ledin. Men hur har sommarvädret egentligen varit jämfört med tidigare år? Tidningen kontaktade Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, som menar att snitttemperaturen för sommar i sin helhet är nästan som vanligt. Detta beror på att det varma vädret i juni kompenserat det kalla vädret i juli. 

– Totalt för juni och juli har medeltemperaturen legat något grad över det vanliga, säger hon. 

Däremot var junivädret i mellersta Sverige rekordvarmt, enligt SMHI:s synoptiska nät, som består av 138 mätstationer. I Uppsala mätte SMHI:s mätstation (som för övrigt sattes upp redan 1859) en månadsmedeltemperatur på 18,5 grader, vilket är den högsta sedan 1917. 

I Enköping är SMHI:s närmaste mätplats Försvarsmaktens väderstation, som ingått i SMHI:s nät sedan 2007. Den mätte i juni en medeltemperatur på 17,8 grader, vilket är rekord sedan mätstationen sattes upp.

Första veckan i juli blev det istället exceptionellt kallt, både i Enköping och i Uppland som helhet. 

– För de som jobbade och inte riktigt fick ta del av värmen i juni, tror jag sommaren kan ha upplevts som ganska kylig. Medeltemperaturen har varit lägre än vanligt i juli, samtidigt som temperaturen på natten var ovanligt låg, säger Sofia Söderberg. 

Julivädret har sedan stabiliserat sig, och den 20:e juli var snitttemperaturen i Uppland en grad lägre än vanligt. Detta går att jämföra med rekordsommaren 2018, då medeltemperaturen var cirka fem grader högre.

Enköping har dock även haft mycket lokalt regn, tillägger Sofia Söderberg.

– Enköping har även haft 1,5 gånger så hög nederbörd som vanligt, vilket även det bidragit till att det känts kyligare. 

SMHI:s vetenskapliga prognoser går enbart att se tio dagar framåt, och att sia om vädret i senare i augusti går inte, enligt institutet. 

Enligt onsdagens tiodygnsprognos för Enköping väntas sol och moln fram till den 26:e juli. Därefter väntas inslag av regn den 27-28:e, och sedan sol och moln igen tills den 31:a. Dygnens maxtemperatur väntas ligga på 22 grader, medan minimitemperaturen väntas ligga på 9 grader (nattetid). 

Karta: Enköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!