Tina Ström, som arbetar på parkförvaltningen på kommunen, testar under tisdagsmorgonen juli-vattnet på Koffsans badplats. Kommunen testar vattnet på kommunala badplatser en gång per månad under sommarmånaderna, berättar hon och fortsätter:
– Hög värme är en den största risken när det gäller bakterier och alger. Om hela sommaren skulle vara som den varit den här veckan så är det ganska liten risk.
Detta kunde inte minst ses värmrekordsommaren 2018, då flera av kommunens badplatser drabbades av algblomning. Samtidigt beräknades upp emot 40 personer att ha blivit sjuka av ett utbrott av tarmbakterien ehec, med misstänkt koppling till Koffsan.
I en svart klotformad väska har Tina ett flertal sterila behållare, en för varje kommunal badplats. Hon tar upp en flaska och skriver ner datum och tid, och fyller sedan behållaren med Koffsan-vatten. Vattenproverna kommer sedan att analyseras, för att se om det finns några hälsoskadliga bakterier i vattnet.
Alger kan däremot kontrolleras genom att stoppa ner ett vanligt papper i vattnet.
– Om det finns mycket alger blir det svart-bruna prickar på pappret. Det som är farligt med alger är att svälja dem, vilket bland annat kan leda till magsjuka. Så länge man inte gör det så är det egentligen inte farligt.
I nuläget avråder kommunen bad vid Nyladabadet på grund av algblomning. De resterande kommunala badplatserna Koffsan, Bredsand och Alstabadet har utmärkt vattenkvalitet, visar de senaste vattenproverna.