Det här läsåret har Robinson Vårfru, friskolans högstadium för årskurs 6-9, tvingats flytta från sina ordinarie lokaler efter en vattenskada. I dagsläget går sexorna i Åsenstugan medan de högre årskurserna har sina skollokaler i Kompassen.
Sofie Friberg, skolchef på Tellusgruppen, hoppas och räknar med att den på grund av vattenskada evakuerade Robinson Vårfru kan hyra in sig i nuvarande Westerlundska gymnasiets E-hus (delen med matsal) efter sommarlovet.
Enköpings kommun ska nu ta fram en tidsplan över hur lång tid det ska ta att få lokalerna i lämpligt skick till friskolan.
– Vår plan är att vi går in i gymnasiets lokaler och att vi blir kvar där tills den nya fyra-till-nio-skolan är klar, berättar Sofie Friberg.
Enligt en nyligen framtagen detaljplan ska den nya 4-9-skolan som skolchefen talar om byggas på mark i Fanna, i ett skogsområde mellan Bahcostaden och Robinson Fanna. Skolan är tänkt för 450 elever och ska även ha idrottshall, enligt planerna.
Tellusskolan/Robinson och Peab fick positiv respons från kommunens utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd i nämndens remissvar om detaljplanen. Socialdemokraterna i nämnden röstade dock för att detaljplanen skulle avstyrkas.
– Det är det första lilla steget som är klart. Vi är tydliga med att vi har en ambition om att vi vill bygga en fyra-till-nio-skola. I vilken form eller var är fortfarande långt ifrån klart, säger Sofie Friberg.
Hur viktig är den planerade skolan för er att få till?
– Den har varit viktig hela tiden, men den blir också på något sätt ännu mer viktig i och med vattenskadan som uppstod. Det gör att det känns angeläget att komma in i lokaler som vi finner ändamålsenliga och välfungerande.
– Det vi sitter i nu är verkligen en nödlösning som det var tvunget att ha när det blev så akut som det blev.
Nu har ni inget tillstånd från Skolinspektionen ännu för en fyra-till-nio-skola?
– Vi har en plan och tittar på lite olika varianter. En sådan process tar ungefär ett och ett halvt år, så att vi har gott om tid i och med att vi räknar med att den nya skolan ska vara klar tidigast omkring 2027.
– Vi vet ju dessutom vad vi behöver justera för att få tillstånd sedan vi fick avslag förra gången. Det känns inte som att det är några krångligheter kring det, säger Sofie Friberg.