I skogen vid Bahcostaden finns tomten till en ny skola

En ny skola med idrottshall planeras i skogen vid Bahcostaden i Enköping. Här ska 450 elever gå om planerna går i lås.

Så kan den nya skolan komma att se ut. Skolan med idrottshall planeras i området mellan nuvarande Bahcostaden och Robinson Fanna. Peab och kommunen är markägare.

Så kan den nya skolan komma att se ut. Skolan med idrottshall planeras i området mellan nuvarande Bahcostaden och Robinson Fanna. Peab och kommunen är markägare.

Foto: Anders Jagemo och Brunnberg & Forshed

Enköping2024-02-21 05:00

Det är Tellusskolan Robinson som står för skolplanerna. Peab har begärt och fått Enköpings kommun att göra en ny detaljplan som ska tillåta bygget av den nya skolan. Nu är planen ute på en remissrunda inom kommunen, där skolpolitikerna i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ska tycka till.

EP har tidigare berättat Tellusgruppen vill bygga den nya skolan Robinson Fannalund för 450 elever i årskurs 4 till och med 9. 

Förslaget till beslut inför utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden är positivt. Bedömningen är att skolan behöver byggas för friskolans elevers skull. De går idag går utspridda på flera olika skolor. Den nya skolan skulle även avlasta de kommunala skolorna i området.

Den nya grundskolan med idrottshall föreslås byggas på en tomt i skogsområdet mellan Bahcostaden och en annan av Tellusgruppens skolor, Robinson Fanna.

Det ska bli tre huskroppar uppställda i en U-form med en mindre skolgård inuti U:et och en större skolgård utanför. Ytor för idrott, slöjdsalar, med mera ska kunna användas av andra verksamheter på kvällar och helger.

Robinson har sedan starten profilerat sig med mycket utomhusundervisning. Skolgården ska få en grön karaktär där befintliga träd ska bevaras i den mån det är möjligt.

Ett antal äldre ekar i området ska skyddas, enligt avsnittet om naturmiljö i planbeskrivningen. Eftersom de grova ekarna ger goda förutsättningar för fladdermöss bör dessutom en inventering av fladdermöss göras. En nära hotad svamp, svartöra, har rapporterats in till Artportalen från området där skolan planeras. Svampens fortlevnad bedöms dock inte vara hotad av skolplanen.

I barnkonsekvensanalysen inom detaljplanen tas skolgårdens utformning upp. Den bör utformas i enlighet med Boverkets riktlinjer. Skolgården ska bestå av tre olika zoner: den trygga zonen, den rörelserika zonen och den vilda/självständiga zonen.

Cykelparkeringen föreslås ha plats för cirka 300 cyklar. Bilparkeringen ska ha ett 20-tal platser.

EP har rapporterat om att Tellusgruppen sökte tillstånd hos Skolinspektionen för att få starta skolan, men nekades tillstånd på grund av för lite pengar i budgeten till litteratur, utrustning och skolbibliotek.

Sofie Friberg, skolchef på Tellusgruppen, har tidigare sagt att friskolan tittar på olika alternativ för att gå vidare efter Skolinspektionens avslag. Tellusgruppen har valt att inte överklaga beslutet.

Andra skolbyggen

En ny gymnasieskola för 1 600 elever håller på att byggas mellan nuvarande Westerlundska gymnasiet och Stora Coop. Nya Westerlundska gymnasietska tas i bruk höstterminen 2024.

Nyligen togs det första symboliska spadtaget för Lillsidanskolan, en skola för 930 elever (inklusive anpassad grundskola) som ska ersätta nuvarande Enöglaskolan. Lillsidanskolan ska tas i bruk 2026.

I Örsundsbro planeras en ny grundskola på samma plats som nuvarande Örsundsbroskolan. Den nya grundskolan ska dimensioneras för 760 elever och kan tidigast stå klar 2027.

Jensen Education vill låta bygga en ny grundskola för 580-600 elever i Storskogen i Bredsandsområdet, men har fått avslag på sin ansökan från Skolinspektionen. Jensen har uppgett att skolan skulle kunna öppna 2026.

Internationella engelska skolan och Enköpings kommun skrev hösten 2022 under en avsiktsförklaring om att parterna ska arbeta för en etablering av en ny F-9-skola och idrottshall för minst 600 elever 2025 eller 2026. Avsiktsförklaringen är ett icke-bindande åtagande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!