Laddstationer och energikonverteringar (byte av energikälla för uppvärmning) är de insatser som Klimatklivet beviljade flest ansökningar för under förra året.
Men även biogasproduktion är på frammarsch och det var den insats som fick störst stöd. 1,8 miljarder kronor gick till biogas vilket är en ökning med 80 procent. 790 miljoner av dessa gick till gårdsanläggningar.
– Även andra företag än lantbruk kan söka stöd för biogasproduktion, man kan exempelvis köpa in råvaran från lantbruket eller använda livsmedelsrester, säger Emma Ejerhed, klimat- och energihandläggare vid länsstyrelsen i Uppsala län.
I Uppsala län är intresset för biogasproduktion stort, i Enköping har dock inga ansökningar kommit in ännu. Däremot har det ansökts om stöd för att köpa in eldrivna arbetsmaskiner eller för att konvertera oljeeldade spannmålstorkar.
I länet fick 20 nya laddstationer stöd från Klimatklivet, sju av dem i Enköping.
Även i år kommer det bli möjligt att söka stöd genom Klimatklivet för investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och växthusgaser. Ansökningstiderna sker i omgångar men ännu har ingen ansökningsperiod lagts ut.
– För att vi ska nå miljömålen måste utsläppen minska drastiskt. Klimatklivet är ett sätt att öka tempot i omställningen. Det är glädjande att se att så många företag och organisationer i länet vill investera i klimatsmarta lösningar, säger Emma Ejerhed.
De åtgärder som hittills har fått stöd genom Klimatklivet beräknas ge en årlig minskning av växthusgater med 2,6 miljoner ton.