Samarbete för bättre koll på fisket i Mälaren

Fisken i Mälaren är en resurs som ska värnas och ett samarbete sker därför mellan länen kring sjön i fiskefrågor, både gällande yrkes- och fritidsfisket.

Genom ett samarbete mellan länen kring Mälaren kan fiskefrågor handläggas effektivt, målsättningen är ett hållbart och långsiktigt nyttjande av fiskebeståndet i sjön.

Genom ett samarbete mellan länen kring Mälaren kan fiskefrågor handläggas effektivt, målsättningen är ett hållbart och långsiktigt nyttjande av fiskebeståndet i sjön.

Foto: Fia Linn/SLU

Enköping2023-03-04 18:00

Ett samverkansdokument har tagits fram där länsstyrelserna i Uppsala, Västmanlands, Södermanlands och Stockholms län enats om hur man ska arbeta tillsammans i fiskefrågor.

Bland annat gäller det verksamhetsplanering, stöd och bidrag, fiskeregleringar och tillsyn.

– Samverkan är viktigt vid exempelvis ansökan om pengar från Havs- och vattenmyndigheten till olika projekt, säger Daniel Brelin, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen i Uppsala.

I samarbete med SLU har man exempelvis ett projekt där man märker gös i Ekoln, vilket EP skrivit om tidigare, där alla länen är med och betalar.

undefined
Mälaren är den sjö av de fem stora sjöarna i landet som har flest fiskedagar per år bland fritidsfiskarna.

Och i samverkan med Mälarens vattenvårdsförbund har man sökt pengar för en halvtidstjänst vid kansliet som ska jobba med fiskefrågor.

I samarbete med sjöpolis och kustbevakning jobbar man även med fisketillsyn.

– Tillsynen av fisket är en viktig del då vi har både yrkesfiske och fritt handredskapsfiske i sjön. Men regelefterlevnaden är hög, säger Daniel Brelin.

Ett problem tidigare har varit olagliga fiskeredskap. Men de senaste åren har det varit få beslag och polisanmälningar. Minimimåttet på gös har höjts för att skydda fisken som är kommersiellt viktig i Mälaren.

– Nu måste all gös man fångar under 45 cm återutsättas. Det innebär i praktiken att gösen hinner leka minst en gång innan den tas upp, säger Daniel Brelin.

Målet med samarbetet är att fiskebeståndet i Mälaren ska nyttjas långsiktigt och hållbart. Enligt en undersökning av SCB är Mälaren den sjö av de fem största sjöarna i landet som har flest fiskedagar årligen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!