Gösfiskar får sändare insatt i bukhålan

Nu har 64 gösfiskar i Mälaren fått en lite sändare insatt i sin bukhåla för att deras rörelser i sjön ska kunna följas av forskare.

Personal från länsstyrelsen och SLU har fångat ett 60-tal gösfiskar i Mälaren som fått en sändare inopererad i buken. Nu ska fiskarnas rörelser i sjön efter återutsättning studeras i ett forskningsprojekt.

Personal från länsstyrelsen och SLU har fångat ett 60-tal gösfiskar i Mälaren som fått en sändare inopererad i buken. Nu ska fiskarnas rörelser i sjön efter återutsättning studeras i ett forskningsprojekt.

Foto: Fia Linn/SLU

Enköping2021-09-27 09:00

Det är ett samarbetsprojekt mellan länsstyrelserna kring Mälaren och SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) där man vill studera hur fisken överlever vid en återutsättning. 

– Gösen har en sluten simblåsa som gör att den sväller vid tryckförändringar och det kan ge skador på fiskens hjärna. Studier visar att gränsen för skador går vid 6-7 meters djup, säger Daniel Berlin, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen i Uppsala.

undefined
Gösen är känslig för återutsättning om den tagits upp från djupare vatten. Den kan få tryckskador på hjärnan då,

All gös som är mindre än 45 centimeter långa måste återutsättas i Mälaren vid fiske.

Vid märkningen av fiskarna, som skedde i för en vecka sedan, togs hälften av fiskarna upp från en djup under tre meter, hälften på ett djup över tio meter.

Efter märkningen återsattes fiskarna i Ekoln i den nordöstra delen av Mälaren. Över 30 mottagare, hydrofoner, har placerats ut på strategiska platser i sjön och följer gösarnas rörelser.

– Gösen är en otroligt viktig art för yrkesfisket och mycket populär inom fritidsfisket. Det råder stor osäkerhet om hur väl gösen klarar återutsättning när den fångats på större djup. Genom att följa gösens rörelser efter återutsättning kommer vi få svar på om det är något vi behöver ta hänsyn till inom förvaltningen, säger Daniel Brelin.

undefined
Får man upp en antenn, en logger, när man fiskar i Mälaren ska den släppas tillbaka på samma plats där den hittades.

Om man vid fiske råkar få upp en antenn från botten ska den släppas tillbaka på den plats den hittades. Loggern är två decimeter lång, svart och flaskliknande. Fångar man en fisk och hittar en sändare i buken på den kan man höra av sig till Daniel Brelin via länsstyrelsens växel.

Karta: Ekoln
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!