Enköpingssatsningar får ta del av 44 miljoner i stöd

Nu finns det nya pengar att söka för lokala projekt på landsbygden.

Mötesplats Härnevi IP är ett lyckat Leaderprojekt som invigdes förra året. Elisabet Odhult, Upplandsstiftelsen, Jan Dahlin, projektledare, Gun-Britt Sandin, Leader Mälardalen och Sandra Lillja, Härnevi Hembygdsförening, klippte det blågula bandet.

Mötesplats Härnevi IP är ett lyckat Leaderprojekt som invigdes förra året. Elisabet Odhult, Upplandsstiftelsen, Jan Dahlin, projektledare, Gun-Britt Sandin, Leader Mälardalen och Sandra Lillja, Härnevi Hembygdsförening, klippte det blågula bandet.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2023-04-13 05:00

Leader Mälardalen har fått 44 miljoner kronor från Jordbruksverket för den nya programperioden 2023-2027.

Det innebär att det nu går att söka ekonomiskt stöd för lokala projekt som syftar till utveckling i Leader Mälardalens geografiska område norr om Mälaren, från Arboga i väster till Kungsängen i öster.

Genom åren har många leaderprojekt gett bestående avtryck på landsbygden. Föreningen Fjärdhundraland är ett exempel som brukar lyftas fram.

– Det är lite av en framgångssaga som vi brukar skryta över. Det startade som ett leaderprojekt när man ville skapa en organisation för samverkan mellan aktörer på landsbygden. De fick Stora Turismpriset för några år sedan, säger Mia Lundqvist, verksamhetsledare på Leader Mälardalen.

Andra exempel på leaderprojekt i Enköpingstrakten är Mötesplats Härnevi IP, Fjärdhundra aktivitetscenter och cykelleden Fjärdhundraleden.

Det finns olika stöd att söka inom Leader som föreninge eller företagare. Men även stöd för små projekt som kan sökas av enskilda personer i samarbete med annan aktör.

Grunden för alla projekt är samverkan, lokal förankring och medlemmars engagemang.

– Samarbetet är viktigt i leaderprojekten. Vi ser att det ger resultat när alla drar åt samma håll, säger Mia Lundqvist.

I de större projekten som tidigare fått stöd av Leader har mellan 80 och 90 procent haft en bestående effekt och lämnat avtryck på bygden.

– Det är ett högt resultat jämfört med andra projektmedel, säger Mia Lundqvist.

undefined
Cykelleden i Fjärdhundraland är ett Leaderprojekt som invigdes sommaren 2018. På cyklarna i Landsberga sitter Ylva Fontell och Anette Sandqvist.

Inom Leader hjälper man även till med att utforma de större projekten så att ansökningarna blir så bra som möjligt.

För större projekt kan man få max 1,3 miljoner i stöd, för de mindre 50 000 kronor. 

Små projekt kan exempelvis vara att bygga en brygga eller arrangera ett lokalt evenemang som har betydelse på sikt. 

– Det är inte svårt att söka medel eller att driva ett leaderprojekt men det är lite pyssel och det kräver ordning och reda, säger Mia Lundqvist.

Ett informations- och idémöte hålls bland annat i Nordiahallen i Grillby onsdag den 19 april på kvällen, för dem som bor och verkar i Grillby med omnejd.

Stöden genom Leader finansieras av EU, svenska staten och kommunerna i området. Leader är en metod för lokal utveckling genom samverkan mellan ideella, privata och offentliga sektorn.

Leader Mälardalen är ett av 40 leaderområden i Sverige, i Europa finns runt 3 000 leaderområden.

undefined
Leader är en metod för lokal utveckling genom samverkan mellan olika aktörer. De ideella arbetsinsatserna är viktiga, i Härnivi lade ett 70-tal personer ner drygt 3300 arbetstimmar på den nya mötesplatsen som invigdes i augusti förra året. Astrid Hansson och pappa Daniel Lindberg tippar däck i utegymet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!