Enköpings nyaste parti – inte längre så nytt

Partiet som ville ha en nystart i Enköping firar tio år. Och tycker också att partiet fått en hel del uträttat.

Den första person som passerar när EP ska fota Anders Wikman och Tuija Rönnback i Nystart Enköping visar sig vara en av partiets väljare, Jörgen Bergkvist. "Jag gillar deras ifrågasättande stil", säger han.

Den första person som passerar när EP ska fota Anders Wikman och Tuija Rönnback i Nystart Enköping visar sig vara en av partiets väljare, Jörgen Bergkvist. "Jag gillar deras ifrågasättande stil", säger han.

Foto: Anette Östlund

Enköping2024-03-18 05:00

19 mars 2014 radade åtta glada Enköpingsbor upp sig framför stattgropen när Nystart Enköping presenterade sig för EP:s läsare.

Att de stod just där hade inget med själva gropen att göra, de skulle snart gå in på ett närliggande fik och prata med pressen, minns Anders Wikman, som var en av initiativtagarna till partiet. 

– Vi var åtta personer som radade upp oss, det var stort. Ett halvår senare hade vi nått vårt mål; att komma in i fullmäktige. Vi hade fått 3 700 röster och blivit det tredje största partiet. Att så många vågade rösta på ett nytt, okänt parti är vi väldigt ödmjuka inför, säger han.

Många lokala partier startas ofta ur ett missnöje. Nystart Enköping ville inte fokusera på något missnöje utan ville hellre kalla sig ett nöjesparti.

Tycker ni att ni fortfarande lever upp till det?

– Absolut. Vi ifrågasätter saker och ting i gott syfte, vi vill göra gott och bättre, säger Tuija Rönnback, partiets ordförande.

Ändå var ett av skälen till att partiet startades ett missnöje. Man ville bryta den politiska handlingsförlamningen som man ansåg fanns.

Anders Wikman och Tuija Rönnback räknar upp några saker som stod på partiets lista för så kallade kärnkraftsfrågor; att komma till skott med ett nytt badhus på annan plats än där det först planerades, att rädda bowlinghallen som skulle rivas i och med att badet planerades på samma plats som idrottshuset och att ha kvar rådigheten över Bredsands camping.

– Tack vare att vi redan första mandatperioden kunde gå ihop med Socialdemokraterna och styra kunde vi bocka av badhusbygget och bowlinghallen. Att ta tillbaka driften av campingen lyckades vi med under den här mandatperioden, säger Anders Wikman.

I tio år har partiet, som inte har någon särskild ideologi och tycker att blockpolitiken ska stanna på riksnivå, bitit sig kvar i Enköpingspolitiken. När de startade framhöll de istället vikten av att lyssna till folks argument och sen fatta långsiktiga, kloka beslut.

Har det varit en bra strategi som ni kunnat följa?

– Absolut. Det mesta i kommunal politik styrs inte av ideologier utan om sunt förnuft, säger Tuija Rönnback.

Sedan 2014 är partiet inne på sin tredje mandatperiod. Efter den första, då man styrde med Socialdemokraterna, följde fyra år i opposition. Vid valet 2022 tog man hem sex mandat och efter några veckors funderande bestämde partiet sig för att ingå i en koalition med M, C, KD, L och MP. Sex partier som nu har majoritet i fullmäktige.

Vilket är bäst, att sitta i opposition eller i majoritet?

– Självklart vill man ingå i ett styre. Men det är bra att vara i opposition emellanåt, då kan man vara ifrågasättande och bli hungrig.

Anders Wikman tycker att det är en intressant omsvängning, att gå från opposition till att plötsligt vara med och styra, och då behöva ta ansvar för något som man tidigare var emot.

– Men jag vill vara tydlig med att vi inte ändrat uppfattning bara för att vi nu ingår i ett styre, det handlar om att vi måste kompromissa och förhandla med övriga inom styret. Vår vilja kan ju inte få genomslag i allt även om vi ibland säger stopp. Exempelvis röstade vi emot de andra i frågan om markanvisningsavtalet med Vi Invest.

Anders Wikman och Tuija Rönnback tycker ändå att deras parti fått bra utväxling på sin tiondel av rösterna.

Vilka nya frågor driver ni nu?

– Många av våra hårda frågor har vi ju betat av, så nu går vi in i de mjuka. Vi fokuserar mycket på barn och unga och deras trygghet och hur vi ska styra resurserna dit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!