I den nationella infrastrukturplanen för 2022–2033, som presenterades av regeringen på måndagen, avsätts 400 miljoner kronor för om- eller nybyggnad av en bro över Mälaren, vid Hjulsta.
Bron fanns inte med i Trafikverkets förslag och regeringen har alltså gjort en omprioritering i budgeten för att få med bron.
Johan Örjes (C), ordförande i trafik- och samhällsutvecklingsnämnden i Region Uppsala, är glad över beskedet.
– Hjulstabron är ett objekt jag tycker är självklart i infrastrukturplanen men jag vet att det är mycket man vill ha in i den så jag förstår egentligen inte hur man lyckats, säger han.
Han tror att både regionens och Mälardalsrådets påtryckningar i frågan har påverkat beslutet.
– Det är en styrka att kommunerna i Mälardalen kan diskutera sig samman om vad som är viktigt att prioritera. Samverkan har en oerhörd betydelse för utvecklingen av regionen.
Hjulstabron ligger med i den sista delen av planperioden, år 2028-2033, och 400 miljoner kronor är avsatt för bron. Kostnaden beräknas dock till det dubbla, 800 miljoner.
– Men det viktiga är att bron nu finns med i den nationella planen, resterande summa får läggas in i nästa planperiod, säger Roger Pettersson, samhällsplanerare vid Trafikverket.
Vägplanen för den nya bron har varit klar en längre tid och när det nu finns pengar till projektet kan planen fastställas. Bygget av bron kan troligen komma igång snabbt, dock tidigast 2028.
– Vi kan inte påbörja arbetet förrän vi fått pengarna men vi har gott om tid nu att förbereda oss och göra en upphandling med entreprenörer, det brukar man göra ett år innan byggstart, säger Roger Pettersson.
Enligt infrastrukturplanen är det miljöskäl som gjort att en ny Hjulstabro lagts till i planen. En ny bro krävs för att man ska kunna underlätta överflyttning av godstransporter till sjöfart vilket avlastar det tungt trafikerade väg- och järnvägsnätet i Mälardalen.
I Sjöfartsverkets Mälarprojekt är Hjulstabron viktig. Bron måste göras om för att större lastfartyg ska kunna gå in till hamnarna i Västerås och Köping. Under förra året muddrades farleden.
– Det här är ett jättepositivt besked, nu behöver vi troligen inte bygga tillfälliga ledverk (påkörningsskydd) vid bron som vi planerat för att större fartyg ska kunna passera. Bron behövs för att vi ska få full effekt i Mälarprojektet, säger Max Bjurström, vid Sjöfartsverket.
En visualisering av nya Hjulstabron finns på video på Youtube.